‘Topdiamantair beschuldigt ABN Amro van fraude'
Foto: Ivan Put

ABN Amro, wereldwijd een van de belangrijkste financiers van de diamantsector, heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan grootscheepse fraude. Dat zegt topdiamantair Arjav, een van de grootste spelers in de Antwerpse diamantsector, dinsdag in De Tijd. Arjav daagt de Nederlandse bank voor de rechtbank van koophandel van Antwerpen.

De topdiamantair deed tot voor kort al 30 jaar zaken met ABN Amro. Vanaf midden jaren 90 begon de bank Arjav, volgens de diamantgroep, in toenemende mate aan te zetten tot deviezenverrichtingen. De volumes en de complexiteit daarvan groeiden Arjav boven het hoofd.

Bovendien werden ze door de bank uitgevoerd in strijd met de eigen limieten en met zichzelf als tegenpartij, voert de diamantgroep aan. Als klap op de vuurpijl ging ABN Amro zich daarbij volgens Arjav jarenlang te buiten aan grootscheepse fraude en onregelmatigheden.

Het resultaat waren zeer grote winsten voor de bank en enorme verliezen voor de klant. Alleen al in de periode 2004-2008 sloot de bank deviezenverrichtingen af met Arjav voor in totaal meer dan 237,9 miljard dollar of 10.000 procent van de omzet, beweert de klager. In dezelfde periode beliep het verlies ruim 130 miljoen dollar. Het verlies nam toe omdat Arjav minder kredieten beschikbaar had voor zijn commerciële activiteiten en zo omzet miste.

Eind 2008, in de nasleep van de val van Lehman Brothers, brak ABN alle lopende verrichtingen plots af. Arjav eist nu een schadevergoeding van bijna 232 miljoen dollar of omgerekend 176 miljoen euro.