Frietchinees is ‘Vlaams Woord van het Jaar'
Frietchinees is ‘Vlaamse Woord van het Jaar'
De Vlaamse taalliefhebbers hebben ‘frietchinees’ uitgeroepen tot ‘Vlaams Woord van het Jaar 2012’. ‘Kingsize’ is dan weer door de jonge kijkers van Ketnet verkozen tot ‘Kinderwoord van het Jaar 2012’.

Het woord voor een Aziatische frituurhouder volgt onder meer stoeproken (2011) en tentsletje (2010) op.

Frietchinees haalde 36 procent van de stemmen. Dat hebben de organisatoren Van Dale Uitgevers en de VRT dinsdagochtend bekendgemaakt. Ruim 22.000 mensen uit Vlaanderen en Nederland brachten online hun stem uit. De top drie bestond verder uit respectievelijk miserietaks en anticoalitie.

De Nederlandse deelnemers kozen voor 'Project X-feest', een verwijzing naar feestjes die via sociale media worden aangekondigd en vaak uit de hand lopen.

Yolo

In de subcategorie Jongerentaal werd ‘yolo’ woord van het jaar. In de subcategorie Lifestyle werd dat ‘wrijftelefoon’, in de categorie Sport/amusement ‘gangnamstijl’, in de categorie Economie ‘sjoemelstroom’ en in de categorie Politiek ‘foefelakkoord’. De subcategorieën bevatten woorden die door het publiek ingezonden werden.

De ‘Woord van het Jaar’-verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 georganiseerd in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. Vorig jaar haalde stoeproken het in Vlaanderen van onder andere frietrevolutie en heen-en-weerkind.

In 2009 was ‘ontvrienden’ ‘Woord van het jaar, in 2008 swaffelen en in 2007 bokitoproof.

Kingsize

In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar ging Ketnet de voorbije weken samen met Van Dale voor het tweede jaar op rij ook op zoek naar het 'Kinderwoord van het Jaar'.

Dat is 'Kingsize' geworden. 'Kingsize' is een bestaand woord en betekent 'heel groot', maar in het kindertaalgebruik in Vlaanderen heeft het een extra betekenis gekregen: 'super, geweldig, fantastisch'.

Andere genomineerde woorden waren 'chillaxen' (een combinatie van chillen en relaxen), 'chips' (een vloek: in plaats van 'shit'), 'i-les' (een les met de i-pad), en 'jufferen' (met je vinger in de lucht de aandacht van de juf vragen).

Meer dan 800 kinderen namen deel aan de poll.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in