Kimmer Coppejans, Marieke Vervoort, Jacques Borlée en Red Lions gehuldigd op Sportgala
Foto: Photo News
Tijdens het Sportgala in Lint zijn tennisser Kimmer Coppejans, paralympiër Marieke Vervoort, atletiekcoach Jacques Borlée en de Belgische nationale hockeyploeg gehuldigd. De jonge Limburger werd Belofte van het Jaar, Vervoort werd Paralympiër van het Jaar, Borlée volgt zichzelf op als Coach van het Jaar en de Red Lions mogen zich vanaf nu Ploeg van het Jaar noemen.

Kimmer Coppejans wordt Belofte van het Jaar

Tennisser Kimmer Coppejans is zondag in het Eurocam Media Center in Lint verkozen tot Beloftevolle Jongere van het Jaar. De 18-jarige Coppejans kreeg liefst 394 stemmen achter zijn naam en haalde het in het jaarlijkse referendum onder sportjournalisten van basketbalspeelster Emma Meesseman (174 punten) en judoka Lola Mansour (139). Autopiloot Stoffel Vandoorne werd vierde met 95 punten, wielrenster Evelyn Arys (87) vervolledigde de top vijf. Op de erelijst volgt hij tienkamper Thomas Van der Plaetsen op.

Coppejans kreeg de trofee uit de handen van wereldkampioen veldrijden Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 2005 zelf nog Belofte van het Jaar.

Voor Coppejans was 2012 het jaar van de definitieve doorbraak in zijn nog prille carrière. De 18-jarige uit Oostende won Roland Garros bij de junioren en werd Europees kampioen in die leeftijdscategorie, om zo het jaar af te sluiten op de eerste plaats op de ITF-ranking. Op de ATP-ranking klom hij ondertussen naar de 747e plaats. Op de juniorentoernooien op Wimbledon en de US Open was hij telkens goed voor een kwartfinaleplaats.

Ook op de eindejaarsviering van de Vlaamse Tennisvereniging (VTV) werd hij begin december in de bloemetjes gezet als Tennisbelofte van het Jaar. In die verkiezing haalde hij het van Alison Van Uytvanck.

Marieke Vervoort is Paralympiër van het Jaar

Marieke Vervoort werd verkozen tot Paralympiër van het Jaar. De 33-jarige Vervoort haalde het in het jaarlijkse referendum onder de Belgische beroepssportjournalisten met 505 punten van amazone Michèle George (433 punten), goed voor twee gouden medailles (individueel en freestyle) op de Paralympics in Londen. Handbiker Wim Decleir (149), de winnaar van vorig jaar, moest deze keer vrede nemen met de derde plaats. Achtvoudig Sportvrouw van het Jaar Kim Clijsters overhandigde de trofee.

Marieke Vervoort, die aan een zeldzame spierziekte lijdt, pakte op de Paralympics in Londen goud op de 100 meter rolstoelsprint en zilver op de 200 meter. Daarnaast zette ze ook nog een Paralympisch record en tal van Europese en wereldrecords neer.
Vorige week werd Vervoort reeds beloond met het Vlaams Sportjuweel, een onderscheiding die door de Vlaamse Gemeenschap wordt uitgereikt. Ook tienkamper Hans Van Alphen mocht die prijs in ontvangst nemen.

Jacques Borlée volgt zichzelf op als Coach van het Jaar

Atletiekcoach Jacques Borlée is zondag in het Eurocam Media Center in Lint voor de tweede opeenvolgende keer verkozen tot Coach van het Jaar.

De trainer van zijn kinderen Jonathan, Kevin, Olivia en Dylan en van de succesvolle 4x400meter-ploeg kreeg 217 punten en haalde het zo van Carlo Bomans (192 punten), bondscoach in het wielrennen, en volleycoach Vital Heynen (169), die bij de Duitse nationale ploeg aan de slag is.

Borlée rijgt op internationaal vlak al jaren de successen aaneen met zijn kinderen en de Belgische aflossingsploeg bij de mannen. Zo werden ze op het EK in Helsinki Europees kampioen, op de Olympische Spelen in Londen moesten ze in de finale wel tevreden zijn met de zesde plaats.

De Coach van het Jaar werd nog maar voor de tweede keer verkozen op het Sportgala.

Red Lions zijn Ploeg van het Jaar

De Red Lions kregen in het jaarlijkse referendum van de Belgische beroepssportjournalisten 441 punten achter hun naam en haalden het zo van de 4x400m aflossingsploeg bij de mannen (263 punten), die Europees kampioen werd en op de Olympische Spelen de zesde plaats behaalde. De 4x100m aflossingsploeg in het zwemmen, op de Spelen nog goed voor een finaleplaats, werd derde met 186 punten. 

Baanwielrenners Gijs Van Hoecke en Kenny De Ketele werden vierde met 107 punten. Wielerploeg Omega Pharma-Quick.Step (87) pakte in het Nederlandse Valkenburg de wereldtitel in de ploegentijdrit en werd daarvoor beloond met de vijfde plaats.

De Belgische hockeymannen blonken uit op de Olympische Spelen en sloten het toernooi af met een knappe vijfde plaats. De Nieuw-Zeelander Colin Batch nam afscheid als coach en werd ondertussen opgevolgd door de Nederlander Marc Lammers. Die leidde de Lions meteen al naar een vijfde plaats op de prestigieuze Champions Trophy in het Australische Melbourne.

Voor de Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. De jongens van Lammers willen er mee voor een medaille strijden.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig