Beke: 'Vanackere is moe'
Foto: BELGA
Steven Vanackere heeft, anders dan de andere ministers, drie zware onderhandelingen moeten voeren. Dat dat slopend is, zal niemand ontkennen. Zo reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Zevende Dag op de geruchten rond zijn vicepremier.

De krant De Morgen kopte zaterdag dat vicepremier Vanackere zijn job in de federale regering niet meer ziet zitten. 'Er is een probleem-Vanackere,' aldus vele anonieme bronnen in het krantenartikel.

Ook CD&V'ers hebben, alweer anoniem, aan de krant bevestigd dat er binnen CD&V over Vanackere wordt gepraat. 'De signalen dat hij het niet meer ziet zitten en het niet gaat, worden wel heel sterk', zo luidde het in De Morgen.

Het is niet de eerste keer dat zo'n verhaal opduikt in de pers. Enkele weken geleden, in volle begrotingsbesprekingen, kwam La Libre Belgique met een gelijkaardig verhaal. Ook toen was er trouwens niet enkel kritiek op de minister, maar ook op zijn kabinet en op het departement Financiën.

Vanackere reageert kort

Op zijn facebook-pagina reageert de vicepremier heel kort op het krantenartikel met een citaat van Mark Twain. 'If you don't read the newspaper, you are uninformed. If you do read the paper, you are misinformed.'

Beke legt uit

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke is er niet veel aan de hand: enkel dat het slopende weken zijn geweest voor zijn vicepremier. 'Maar hij boekt resultaten; kijk naar het feit dat we vandaag 1,5 miljard euro minder betalen aan rente op onze schuld dan een jaar geleden verwacht'. Beke herinnerde er tijdens De Zevende Dag ook aan dat The Financial Times Vanackere onlangs uitriep tot de meest betrouwbare minister van Financiën van heel Europa.

'En als er een Europees bankentoezicht komt, dan is dat onder meer dankzij zijn inspanningen. Steven heeft daar dag en nacht voor gewerkt.'

Terwijl de andere ministers enkel de Belgische begrotingsbesprekingen moesten voeren, kreeg Vanackere daar nog de Europese onderhandelingen over Dexia bij én die over het Europese bankentoezicht., aldus Beke. 'Dat is slopend.'

Vanackere ligt ook onder vuur aan Franstalige kant omdat hij in De Kruitfabriek op Vier had gezegd geen Di Rupo II te willen na de verkiezingen van 2014.

Beke ging daar niet echt op in. Hij wil vooral dat er na de verkiezingen een regering komt waarin de Vlamingen en CD&V sterker vertegenwoordigd zijn. 'Ik hoop dat de Vlamingen willen stemmen voor partijen die bereid zijn een federale regering te vormen en daar de leiding van te nemen.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig