Vande Lanotte nuanceert uitspraken Landuyt over justitie
Foto: photo news
SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte is het niet eens met de kritiek van zijn partijgenoot Renaat Landuyt op het beleid van minister van Justitie Annemie Turtelboom. 'Structurele hervormingen vragen tijd', zegt hij.

Hoewel Landuyt als SP-A Kamerlid ook deel uitmaakt van de coalitie, spaart hij zijn kritiek niet. 'Ik ben zeer ongerust', zegt hij in een interview met de krant De Zondag. 'Turtelboom dreigt zich aan te passen aan het tempo van het gerecht'.

De hervorming van Justitie dreigt volgens Landuyt te verzanden door een overdaad aan adviesraden. Die staan volgens hem argwanend tegenover verandering. 'We kennen hun standpunten toch al. Het is nu het moment om beslissingen op het terrein uit te voeren'.

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte nuanceert de kritiek van zijn partijgenoot. 'Structurele hervormingen vragen tijd', zegt hij. 'Bij zo'n belangrijke en omvangrijke hervormingen is het logisch dat er adviezen worden gevraagd.'

Het door minister Turtelboom en de regering geleverde werk zorgt ervoor dat er begin januari teksten zullen worden neergelegd, zegt de SP.A-vicepremier.

'Turtelboom kent werkveld niet'

In het interview zei Landuyt  nog dat hij 'hoopt dat Turtelboom al veel voorbereid heeft waar we nog geen weet van hebben. Ze moet in haar tweede jaar echt met teksten afkomen die verband houden met het regeerakkoord.'

'Ik zie na één jaar nog geen stap van uitvoering. De regering heeft al twee keer herhaald dat ze akkoord gaat met de hervorming van het gerechtelijk landschap. Als je nu nog om adviezen vraagt, is dat vragen om moeilijkheden'.

Hij roept de minister dan ook op om 'de praktijk te ontdekken'. 'Soms twijfel ik of minister Turtelboom het werkveld wel goed genoeg kent. Ze heeft nu de laatste maanden Antwerpen goed leren kennen. Wel, ze zou nu op campagne moeten naar elke rechtbank.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in