Houellebecq verruilt Ierland voor Frankrijk
Foto: AFP

De Franse schrijver Michel Houellebecq gaat weer in Parijs wonen. Hij heeft er na een jarenlang verblijf in Ierland voor gekozen zijn leven in Frankrijk voort te zetten.

De voornaamste reden is dat hij er zin in heeft in het dagelijkse leven weer Frans te spreken, hoewel hij het Engels na jaren in Ierland goed beheerst, zegt hij volgens persbureau AFP in een verklaring.

De 54-jarige Houellebecq, winnaar van de prestigieuze Prix Goncourt in 2010, leefde sinds 1998 in vrijwillige ballingschap. Hij heeft om ‘persoonlijke redenen' gekozen voor Frankrijk, en niet voor Franssprekende landen als België of Zwitserland.

De auteur kondigt zijn terugkeer aan op het moment dat acteur Gérard Depardieu om belastingtechnische redenen het land juist verlaat. ‘Laten we zeggen dat geld belangrijk is, maar niet het belangrijkste', zegt Houellebecq daarover.

Houellebecq kreeg de Prix Goncourt in 2010 voor zijn roman ‘De Kaart en het Gebied'. Eerdere boeken als ‘Elementaire Deeltjes', ‘Mogelijkheid van een Eiland' en ‘Platform' waren grote successen.

Hij woonde in de buurt van Shannon, aan de zuidwestkust van Ierland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig