Een kerk in Newtown waar gelovigen bijeen waren ter herdenking van de slachtoffers van de schietpartij van vrijdag, is even ontruimd. De politie heeft de kerk en omgeving doorzocht en geen gevaar gevonden.

In de katholieke kerk Saint Rose of Lima waren honderden gelovigen bijeen voor de zondagsmis. De politie heeft de kerk doorzocht, en geen dreiging gevonden. De kerk werd opnieuw vrijgegeven, maar blijft waarschijnlijk voor de rest van de dag dicht.

‘Het was midden in de mis. Ze hebben enkel gevraagd dat iedereen naar buiten zou gaan wegens een bedreiging. De kerk zat vol', getuigde een vrouw die in de kerk zat op het ogenblik van de evacuatie.

Honderden bewoners van Newtown trokken zondag naar kerken van de stad om te bidden voor de twintig kinderen en zes volwassenen die op de basisschool Sandy Hook doodgeschoten werden. In Saint Rose of Lima vond vrijdag een van de eerste herdenkingsplechtigheden plaats.

Gespannen sfeer

De ontruiming van de kerk is tekenend voor de gespannen sfeer die nu in de Verenigde Staten heerst na de schietpartij vrijdag in Newtown. Schietincidenten komen vaker voor in de VS, maar na het bloedbad dat de 20-jarige Adam Lanza aanrichtte op een basisschool komen ze nadrukkelijker in de aandacht. Zaterdag opende een man het vuur in een ziekenhuis in Alabama. Drie mensen raakten gewond. De schutter zelf werd door een agent doodgeschoten. In Las Vegas beroofde een man zijn vrouw en zichzelf met een vuurwapen van het leven.

De man die in Indiana dreigde ‘zoveel mogelijk mensen te doden' op een basisschool werd vrijdag gearresteerd. Eerder op de dag zou hij hebben gedreigd zijn vrouw in brand te steken. De 60-jarige man bleek in zijn woning 47 vuurwapens en munitie te bewaren.

Wapenbezit

Het bloedbad heeft, net als eerdere schietpartijen, verhitte discussies losgemaakt over het recht op vuurwapenbezit in de VS. De senatoren Joe Lieberman en Dick Durbin drongen zondag aan op het instellen van een commissie die de wapenwetgeving en de geestelijke gezondheidszorg tegen het licht moet houden en de eventuele invloed van gewelddadige computerspelletjes en films op schutters moet overpeinzen. Een Democratische senator uit Californië, Dianne Feinstein, zei haar plan voor een verbod op semiautomatische wapens uit de mottenballen te halen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig