Bij zijn verkiezing als partijvoorzitter herhaalde Gerolf Annemans dat hij zijn partij wil vernieuwen en weer overwinningen wil bezorgen. Zo wil hij de Vlaams-nationale kiezers die zijn overgestapt naar de N-VA terugwinnen.

Gerolf Annemans is de nieuwe voorzitter van Vlaams Belang. Op een ledencongres in Gent kreeg hij zondag 92,1 procent van de stemmen.

In zijn speecht zei het 54-jarige Vlaams Belang-kopstuk dat hij wil werken aan een 'andere partij'. 'We laten proper badwater aanrukken zonder daarbij het kind, het partijprogramma, met het badwater weg te gooien.'

Annemans was begin december door de partijraad voorgedragen voor het voorzitterschap. Toen haalde hij het in de tweede stemronde met 55,4 procent van de stemmen van Philip Claeys, die op 44,6 procent strandde.

Het ledencongres heeft de keuze van de partijraad nu bevestigd. Gerolf Annemans volgt daarmee Bruno Valkeniers op, die vervroegd opstapt na de tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen.

Nationalisme van Karel Dillen als voorbeeld

Na enkele verkiezingsnederlagen wil Annemans het Vlaams Belang opnieuw laten aanknopen met overwinningen. Zo wil hij de Vlaams-nationale kiezers die zijn overgestapt naar de N-VA terugwinnen. 'Wij willen opnieuw een groter stuk van de rechterzijde.'

Annemans noemde het 'rechtlijnige nationalisme' van VB-stichter Karel Dillen als voorbeeld.  

Aan het traditionele VB-vreemdelingendiscours lijkt de nieuwe voorzitter alvast weinig te willen veranderen. 'Gij (de vreemdeling, nvdr) past u aan aan onze wetten en normen of ge kunt uw privéwetten en normen gaan hanteren daar waar die normen en wetten zegevieren', zei hij.

Annemans wil ook geen woorden meer vuil maken aan het cordon sanitaire, dat volgens hem ooit tot het verleden zal behoren.

De nieuwe en vierde voorzitter van de partij gaat Vlaams Belang leiden tot de verkiezingen van 2014 en hij moet de nieuwe generatie naar voren schuiven. Vlaams parlementslid Chris Janssens en Kamerlid Barbara Pas worden wellicht de nieuwe ondervoorzitters.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in