Winnaar Japanse verkiezingen belooft fors buitenlands beleid
Shinzo Abe. Foto: AP

De conservatieve liberaal democratische partij (LDP) van ex-premier Shinzo Abe heeft overtuigend de verkiezingen in Japan gewonnen. De Japanse kiezers blijken ontgoocheld te zijn in de zetelende centrumlinkse regering van premier Yoshihiko Noda, die een zware verkiezingsnederlaag lijdt. Abe wordt wellicht opnieuw premier.

De LDP heeft Japan een halve eeuw onafgebroken bestuurd. Drie jaar en drie maanden geleden verwees de Democratische Partij de LDP naar de oppositiebanken.

De partij van Noda heeft de hoge verwachtingen echter nooit kunnen inlossen. De premier kreeg vrij snel de wind van voren toen hij - nochtans met de steun van de oppositie - een belastingverhoging doorvoerde en zo een kiescampagne brak.

Maar de omstandigheden zaten ook niet mee. Japan blijft een economische wereldspeler, maar vaarde de voorbije jaren ook door zwaar economisch water. Bovendien moest de regering-Noda afrekenen met de kernramp in Fukushima. De aanpak van die ramp werd niet overal op applaus onthaald. De beslissing van de premier om een door de aardbeving aangetaste kerncentrale opnieuw op te starten, kreeg forse kritiek.

De conservatieve nationalist Abe, die al een jaar premier was, neemt nu de fakkel opnieuw over. Zijn partij haalt, volgens exit-polls, 300 van de 488 zetels in het lagerhuis. Samen met de kleinere alliantiepartner New Komeito zou hij een tweederde meerderheid halen.

Abe kondigde in zijn campagne een flinker buitenlands beleid aan. Japan lag recent overhoop met grote buur China over een eilandengroep. Abe vond dat premier Noda toen te laks optrad.

De Japanse premier Noda sprak op een persconferentie van een zeer zware nederlaag en hij stapt op als leider van de Democratische partij. Binnenkort wordt er een nieuwe partijleider gekozen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig