Het Belgische fregat Louise-Marie, dat deelneemt aan de operatie Eunavfor Atalanta voor de Somalische kust, heeft zaterdagmiddag een skiff met vijf vermeende piraten onderschept. Dat heeft Defensie zondag bekendgemaakt.

‘In afwachting van een eventuele vervolging worden de vijf vermeende piraten vastgehouden aan boord van de Louise-Marie, waar ze worden verzorgd voor dehydratatie, uitputting en symptomen van ondervoeding. Een van de verdachte piraten heeft een wonde aan de pols en zal door de scheepschirurg worden geopereerd', aldus het persbericht.

De onderschepte skiff behoort vermoedelijk toe aan een groep piraten die eind november gepoogd heeft het koopvaardijschip MV Papua aan te vallen.

Het boarding team van de Louise-Marie werd uitgestuurd om de vijf vermeende piraten in te rekenen. De skiff zelf werd aan boord van het fregat gehesen. De skiff was uitgerust met een ladder en een enterhaak, maar er werden geen wapens gevonden.

De commandant van het schip, Hans Huygens, onderlijnt dat ‘deze actie duidelijk de noodzaak aantoont van de blijvende aanwezigheid van de Operatie Atalanta in de Hoorn van Afrika om de piraterij te ontraden'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in