Peter Lanza, de vader van de dader van het schietdrama in Newtown, reageert voor het eerst in een persmededeling. Ondertussen is er nog steeds geen duidelijkheid over het motief van Adam Lanza. President Obama zal zondag aanwezig zijn op een herdenkingsplechtigheid.

'Onze harten gaan uit naar de families en de vrienden die hun geliefden hebben verloren, en naar iederen die gewond werd. Onze familie rouwt mee met iedereen die door deze enorme tragedie is getroffen. Geen woorden kunnen uitdrukken hoe we ons nu voelen.'

'We kunnen niet geloven wat er gebeurd is en we proberen antwoorden te vinden. Ook wij vragen ons af waarom? We hebben meegewerkt met politie en gerecht en zullen dit blijven doen,' besluit Peter Lanza de persmededeling.

Motief

Wat Adam Lanza (20), die geen strafblad had, tot zijn daad heeft gedreven, is nog steeds niet duidelijk. Volgens een bron bij de politie heeft hij geen briefje of een manifest achtergelaten. Eerdere nieuwsberichten dat Nancy Lanza, de moeder van de dader, op de school werkte blijken bovendien niet te kloppen, waardoor het motief van Lanza nog onduidelijker is geworden.

Wel berichtten verschillende Amerikaanse media dat er in huis vier wapens waren en dat de moeder haar zoon zelfs meenam naar de schietbaan. In de omgeving van de school zouden ook vier wapens zijn teruggevonden, maar de herkomst van de wapens moet nog worden onderzocht.

Nancy Lanza werd thuis door haar zoon vermoord, vermoedelijk voordat hij tekeerging in de school. Nadien pleegde hij zelfmoord. De autopsie op de lichamen van moeder en zoon zou zondag zijn afgerond.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama is aanwezig zondag bij een herdenkingsdienst in Newtown, in de Amerikaanse staat Connecticut. Hij zal ook zijn tijd nemen om de families van de slachtoffers te ontmoeten.

Kort nadat het nieuws over het bloedbad bekend was geworden hield Obama al een toespraak. Hij riep daarin op tot ‘betekenisvolle maatregelen' om dit soort schietpartijen te voorkomen.

Bij de schietpartij vonden 26 mensen de dood, onder wie twintig kinderen. Volgens de politie zijn alle slachtoffers doodgeschoten met een semi-automatisch geweer. Alle slachtoffers, 8 jongetjes en 12 meisjes van 6 of 7 jaar oud en zes volwassen vrouwen, werden meerdere keren door kogels getroffen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig