30 toppers leiden CD&V naar mythisch congres
Foto: put
Een 30-tal high potentials gaan een nieuw verhaal schrijven voor CD&V. Het moet uitmonden in een mythisch congres in oktober 2013. Het congres moet een mijlpaal worden voor de partij.

CD&V actualiseert zijn verhaal. ‘Operatie Innesto heet nieuwe project', zegt voorzitter Wouter Beke aan De Standaard. Innesto is een term uit de wijnbouw, die verwijst naar het enten van nieuwe scheuten op oude stokken.

Dat CD&V aan zijn verhaal zou werken, had Wouter Beke al voor de gemeenteraadsverkiezingen aangekondigd. Nu blijkt ook hoe hij dat gaat doen. Beke heeft de hulp gevraagd van een dertigtal ‘high potentials';

Het gaat grotendeels om mensen zich hebben doen opmerken bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. Enkele namen doen een belletje rinkelen. Zoals Walter ‘Kabouter Plop' De Donder, burgemeester in Affligem en al jaren een trouwe partijsoldaat. Hij is een beetje de ouderdomsdeken van de groep, al zijn niet alle anderen even piep. Uit Limburg is er onder anderen Jo Brouns (37), burgemeester van Kinrooi. Doet ook mee: Felix De Clerck, zoon van Stefaan De Clerck en bekend als medeorganisator van de Shame-betoging voor hij zich bekeerde tot de politiek.

De 33-jarige Marilyn Neven werkt al jaren op verschillende CD&V-kabinetten. Twee jaar geleden deed ze een gooi naar het voorzitterschap van JongCD&V, maar ze moest toen de duimen leggen voor Pieter Marechal. Diens broer Maarten Marechal is ook een high potential. Verder valt de naam van Hamid Riffi uit Mechelen op, die binnen drie jaar schepen wordt in de Dijlestad.

Ook in het middenveld heeft CD&V actief gezocht. ‘Niet iedereen heeft een CD&V-lidkaart', bevestigt Beke, al heeft wel ongeveer iedereen een CD&V-etiket. Zo was Caroline Ven, gedelegeerd bestuurder van ondernemersplatform VKW, in het verleden kabinetschef bij Yves Leterme.

‘Bedoeling is dat deze mensen nadenken over hoe we de Vlaming in deze veranderende wereld kunnen sterker maken', verklaart Wouter Beke.

‘Dat gebeurt in vier clusters: wonen en mobiliteit; leren, ondernemen en werken; gezin en zorg; en samenleving en overheid. We verwachten visieteksten van hen, tegen eind januari moet de eerste klaar zijn. Eerst zullen ze in kleine groepen werken, nadien willen we de zaak opentrekken en andere mensen betrekken.' Zoals de G1000, alleen met dat verschil dat de oefening bij CD&V volgens Beke ‘niet vrijblijvend' is en ‘vertrekt vanuit een duidelijke basis'.

Het komende jaar wil CD&V  een viertal studiedagen organiseren, 'om toe te werken naar het orgelpunt van dit traject: het congres in oktober 2013', zegt Beke. ‘Dan zal CD&V met zijn bevindingen en voorstellen naar buiten komen.' Het congres moet groots worden, een mijlpaal. Net als het mythische congres in Kortrijk in 2001, waar de oude CVP vervelde tot CD&V.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in