Lego wint proces tegen Ice-Watch
De verpakkingsdozen van Ice-Watch Foto: BELGA

Het Belgische bedrijf TKS, titularis van het merk Ice-Watch, heeft het proces tegen de Lego-groep verloren. TKS mag geen verpakkingen en andere producten meer gebruiken die overeenstemmen met de vormmerken van Lego.

De Lego-groep heeft in het hof van beroep in Brussel zijn slag thuisgehaald. Het bedrijf had TKS aangeklaagd omdat de stapelbare verpakkingsdozen van Ice-Watch wel erg leken op de typische Legoblokjes. Het productengamma van TKS schept ‘de verkeerde indruk dat er een directe of indirecte steun van de Lego Groep is, wat verboden is', staat in een mededeling van het Deense bedrijf te lezen.

Het hof van beroep gaf Lego op 12 december gelijk en oordeelde op basis van verscheidene marktonderzoeken dat er bij ‘een aanzienlijk deel' van het publiek verwarring kan zijn over de commerciële oorsprong van de producten. Volgens het hof zijn de vormmerken van Lego geldig en beschermd.

De handelsrechtbank van Brussel besliste eind 2011 al dat Ice-Watch de productie van de verpakkingsdozen moest stopzetten. Ice Watch ging in beroep tegen dit vonnis. Het bedrijf heeft vanaf de betekening van het arrest 90 dagen de tijd om de beslissing van het hof van beroep na te leven, zo niet moet het Belgische bedrijf een dwangsom van 200 euro per product en 10.000 euro per dag betalen aan Lego.

‘Weinig impact'

TKS erkent dat het arrest van het hof van beroep van Brussel in het geschil met de groep Lego een overwinning is voor de speelgoedfabrikant. Maar de beslissing ‘zal slechts weinig impact hebben, aangezien de omstreden dozen al zes maanden niet meer geproduceerd worden', meldde de titularis van het merk Ice-Watch vrijdag.

TKS verving de verpakkingen door dozen waarmee Lego instemde, preciseert het bedrijf. ‘We hebben geen enkel oude doos meer in voorraad.'

Van de Ice-Watch, die in 2007 in Bastenaken gecreëerd werd, zijn in vijf jaar tijd bijna 9 miljoen stuks verkocht in ruim honderd landen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig