Bankensector: ‘Europees toezicht zal vertrouwen geven'
rr

De bankensector noemt het Europese akkoord over het bankentoezicht een ‘goede zaak'. ‘We denken dat het vertrouwen zal geven in de Europese bankensector', zegt Febelfin-topman Michel Vermaerke in De Ochtend.

De 27 ministers van Financiën van de Europese Unie zijn het woensdagnacht eens geraakt over het toezicht op de banken in de eurozone. Vanaf maart 2014 komen de grote Europese banken onder toezicht van de Europese Centrale Bank.

Volgens Michel Vermaerke van Febelfin, de koepelorganisatie van de Belgische financiële sector, is het een goede zaak dat er op Europees niveau bankentoezicht komt. ‘We leven in een Europese markt en het is goed dat de controle nu ook op Europees vlak zal worden georganiseerd'.

Naast een herstel in vertrouwen in de sector hoopt hij ook dat het eengemaakt toezicht op de grote banken van de eurozone de financiële markten kan stabiliseren.

De Febelfin-topman wijst daarbij ook op de inspanningen die de Belgische banken de afgelopen jaren zelf hebben geleverd om opnieuw vertrouwen op te bouwen.

‘Zo hebben ze hun eigen vermogen met 20 procent versterkt in de laatste vier à vijf jaar. Ze hebben hun hefboomeffect, de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen, met 40 procent teruggebracht. Ze hebben hun blootstelling op het buitenland sterk teruggebracht en ze hebben de voorbije jaren 80 miljard euro geïnvesteerd in de Belgische economie.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in