Joël De Ceulaer wint Het Groot Dictee der Mediataal
Foto: rr
De Standaard-redacteur Joël De Ceulaer heeft Het Groot Dictee der Mediataal gewonnen. De Ceulaer schreef acht fouten in een tekst van oud-Humo-hoofdredacteur Guy Mortier.

In de aanloop naar het Groot Dictee der Nederlandse Taal, organiseerde het Radio 1-programma Joos vanmiddag Het Groot Dictee der Mediataal.

Oud-Humo-hoofdredacteur Guy Mortier schreef de tekst en mocht die vanmiddag ook voorlezen tijdens het dictee. Negen mediafiguren gingen weer even op de schoolbanken zitten: Jan Hautekiet, Martin Heylen, Wim Oosterlinck, Joël De Ceulaer, Guinevere Claeys, Bart Cannaerts, Walter Zinzen, Ann De Bie en Lieven Verstraeten.

Joël De Ceulaer was de beste leerling van de klas met slechts 8 fouten. Ook de tweede plaats was voor De Standaard: chef Weekblad Guinevere Claeys schreef 13 fouten. Q-Music-presentator Wim Oosterlinck vervolledigde het podium.

De rode lantaarn ging naar Bart Cannaerts. Hij schreef 31 fouten, maar was wel de enige die de slotzin 'Wacht even, ik moet pissen' in sms-taal kon spellen: "W8 ff kmoet p=="

Lees hieronder de tekst van Guy Mortier

 Het Groot Dictee der Mediataal

Is ge-e-mailde, getweete en andersoortige beter gedeletete onzin minder gênant als hij juist gespeld is?

Pre-neolithische mediaoorlogen gingen voor zover bekend minder over de correcte spelling van de hiëroglyfen dan over welke goochemerd het eerst de continentendrift had opgemerkt of oorbare verwarmingstips had voor de komende ijstijd.

Maar welk pietje-precies vindt heden ten dage nog zijn weg in de nek-aan-nekrace van aan buitenissige hashtags opgehangen ad remme tweets waar doorgaans geen peil op te trekken valt - laat staan dat er een gedachte-exercitie uit zou blijken?

Dat een armageddon van de eenentwintigste-eeuwse communicatie nabij is, wordt (niet word) je nog meer ingepeperd als je het deksel licht van de internetfora , die brij van geëxalteerde gedachtekronkels en zwart-witclichés , waarin razende roelanden zonder veel egards inhakken op de kop van Jut van het moment.

Terzelfder tijd doen de klassieke media zich graag tegoed aan de hele santenkraam, als het zo uitkomt zelfs in 72 punts frontpaginakoppen, zij het met bijdehante commentaren. Maar o wee als ze zelf eens de zwartepiet krijgen toegespeeld; dan gaan ze, als door een przewalskipaard gebeten kruidje-roer-mij-nieten , evengoed gebruuskeerd tekeer.

Mag ik u ten slotte vragen in sms-taal te spellen wat mij al even door de cortex spookt: w8 ff, kmoet p== (‘Wacht even, ik moet pissen’)

Ik dank u.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig