VS erkennen nieuwe coalitie van Syrische oppositie
Archieffoto Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag aangekondigd dat de Verenigde Staten op hun beurt de nieuwe Coalitie van de Syrische oppositie erkennen als ‘legitieme vertegenwoordiging' van de Syriërs.

‘We hebben beslist dat de Coalitie van de Syrische oppositie voortaan voldoende (groepen) verzamelt, dat ze de Syrische bevolking voldoende weerspiegelt, opdat we haar zouden beschouwen als de legitieme vertegenwoordiger van de Syriërs,' zei Obama tijdens een gesprek met de Amerikaanse zender ABC.

Frankrijk was vorige maand het eerste westerse land om de Coalitie formeel te erkennen als de enige legitieme vertegenwoordiger van de Syriërs. De Coalitie verzamelt sinds een maand verscheidene groeperingen die gekant zijn tegen het regime van president Bashar al-Assad. Later volgden ook de Britse regering en Turkije het Franse voorbeeld.

Terreurorganisatie

Eerder op de dag had Washington het al-Nosra Front, een machtige groepering jihadisten die banden heeft met al-Qaïda, op de zwarte lijst van terreurorganisaties geplaatst. ‘Er is een klein deel van de opposanten van het regime van Assad dat banden heeft met al-Qaïda in Irak en we hebben ze aangeduid als terreurorganisatie,' zei Obama op ABC.

Ondanks de erkening van de Coalitie zijn de Verenigde Staten niet van plan wapens te leveren, viel te horen bij gezagsdragers binnen de administratie-Obama. De aankondiging van de president komt daags voor de internationale vergadering van de ‘Vrienden van Syrie' in het Marokkaanse Marrakech. Het gaat om een honderdtal Arabische en westerse landen, internationale organisaties en vertegenwoordigers van de Syrische oppositie. Het gaat om de vierde vergadering op ministerieel niveau.