A.F.Th. van der Heijden krijgt P.C. Hooft-prijs
A.F.Th. van der Heijden. Evelyne Jacq/Hollandse Hoogte Foto: © Evelyne Jacq/Hollandse Hoogte
A.F.Th. van der Heijden krijgt de P.C. Hooft-prijs 2013. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekendgemaakt. De Nederlandse schrijver krijgt de prestigieuze prijs voor zijn gehele oeuvre. De schrijver maakte overigens bekend dat er een nieuw boek aan zit te komen.

Van der Heijden, geboren in 1951, kreeg de prijs voor zijn oeuvre, op voordracht van een jury die voorgezeten werd door Rudi Wester, en waar verder Arnold Heumakers, Xandra Schutte, Thomas Verbogt en Maria Vlaar deel van uitmaakten.

'Zijn werken, inmiddels bijna dertig boektitels, zijn één werk. Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen', stelt de jury in haar motivering. Ze roemt de stijl van Van der Heijden: 'ongeremd en retorisch, kent weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband. Hij bepleit de ‘schittering’, en zelfs de ‘schittering van overbodigheid’ en heeft de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht.'

'Door de weidsheid van zijn blik op zijn onderwerp, meestal de mens, en de op het eerste oog soms omtrekkende bewegingen van zijn pen, weet de schrijver overweldigende caleidoscopische beelden op te roepen', meende de jury.

Eerdere laureaten in het genre verhalend proza waren Charlotte Mutsaers (2010), J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001) en F.B. Hotz (1998).

De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en is dit keer bestemd voor verhalend proza. Er is een bedrag van 60.000 euro aan verbonden.

Nieuw boek op komst

In Joos op Radio 1 maakt van der Heijden bekend dat hij met een nieuw boek bezig is. Dat komt volgend jaar uit. Meer details wou de Nederlandse schrijver niet kwijt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig