De Syrische rebellen hebben een opmerkelijk wapen toegevoegd aan hun vaak geïmproviseerde arsenaal. De Sham II is een zelfgemaakte tank die er uitziet als een roestige doos, maar toch enkele hoogtechnologische snufjes aan boord heeft. Zo bedient de schutter het machinegeweer met behulp van een controller van een Playstation.

De Syrische revolutie is intussen al twintig maanden bezig en heeft volgens de meeste schattingen al aan 40.000 mensen het leven gekost. De rebellen moeten elke dag improviseren in hun strijd tegen de goedbewapende troepen van president Bashar al-Assad. Eerder doken zo al beelden op van zelfgemaakte katapulten en raketwerpers. In de buurt van de stad Aleppo gingen de rebellen recent nog een stapje verder en knutselden ze zelf een heuse tank in elkaar.

De Sham II werd op amper een maand tijd gebouwd op het chassis van een auto. De meeste onderdelen werden van een schroothoop geplukt. Het voertuig werd voorzien van een 2,5 centimeter dik pantser en er werden vijf camera's op gemonteerd: drie vooraan, een achteraan en een op het machinegeweer. In totaal spendeerden de rebellen zo'n 8.000 euro aan het voertuig.

Aan boord van de tank is plaats voor een schutter en een chauffeur. Zij houden hun omgeving in de gaten met behulp van de camerabeelden, die te zien zijn op twee flatscreens. De schutter hoeft zich niet bloot te stellen aan vijandelijk vuur om het machinegeweer te bedienen. Met behulp van een controller van een Playstation kan hij richten, inzoomen én schieten.

De vernuftige tank is de grote trots van de lokale rebellen, maar hij maakt ondanks alles toch weinig kans tegen de troepen van Assad. Het Syrische leger maakt gebruik van Russische T72-tanks die uitgerust zijn met een 125mm kanon.