KBC betaalt 3,45 miljard terug aan federale staat
Foto: BELGA
De federale staat krijgt een mooi kerstcadeau van KBC. De Vlaamse bankverzekeraar betaalt dit jaar nog 3,45 miljard euro terug aan de Belgische schatkist. Daarnaast kondigt de bank ook aan om 1,25 miljard op te halen om het kernkapitaal te versterken.

KBC had met Europa afgesproken om voor het einde van 2013 4,76 miljard terug te betalen van de staatssteun die de bankverzekeraar in de periode 2008-2009 gekregen had. En die belofte wordt nagekomen. Meer nog, al in de eerste helft van 2013 zou het bedrag terugbetaald zijn.

De federale staat krijgt dit jaar nog 3,45 miljard van KBC. Het gaat om de terugbetaling van 3 miljard steun plus een boete van 15 procent, goed voor nog eens 450 miljoen euro.

KBC heeft er alle belang bij om het geld zo vroeg mogelijk terug te storten aan de federale kas. Hoe langer het wacht met de terugbetaling, hoe hoger de boete. Volgend jaar zou die al 20 procent bedragen.

In de eerste helft van 2013 wordt aan de Vlaamse overheid een lening van 1,17 miljard euro versneld terugbetaald, zo laat de bank al weten. Daarop zal een vergoeding van 580 miljoen euro betaald worden, of 50 procent van het terugbetaalde bedrag. In tegenstelling tot bij de federale overheid is de boete niet afhankelijk van het tijdstip waarop de lening wordt terugbetaald.

Bij de Vlaamse overheid heeft KBC dan nog een schuld van 2,33 miljard euro openstaan. Die zal tussen 2014 en 2020 worden terugbetaald in zeven delen van zo'n 330 miljoen euro, plus de boete. 


Aandelenuitgifte


KBC meldt ook dat het zijn kapitaalbuffer met zo'n 1,25 miljard euro wil verhogen. Daarvoor worden vanaf vandaag zo'n 35,8 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven om op de beurs te verhandelen. De aandelen worden aangeboden aan institutionele beleggers. De rest van het bedrag wordt opgehaald door de uitgifte van aandelen op naam, die niet op de beurs verhandelbaar zijn.

Door de uitgifte moet het kernkapitaal van de bank stijgen tot 10 procent. Dat is een jaar vroeger dan voorzien. Daarmee voldoet de bank aan de Basel III-richtlijnen.

Begin volgend jaar zou dan nog eens 750 miljoen euro kapitaal worden opgehaald. Dat gebeurt door de uitgifte van contingent capital notes, een bepaald type schuldpapier.