Banken sluiten ook op tweede kerstdag

Rond Kerstmis en Nieuwjaar is het altijd een beetje puzzelen, wanneer bepaalde post- en bankkantoren open of dicht zijn. Een overzicht.

De postbodes zullen uitzonderlijk op zaterdag 22 december pakjes aan huis bestellen. Pakjes die op vrijdag 21 december verstuurd worden, levert bpost normaal op 24 december aan huis, maar een maximaal aantal pakjes zal uitzonderlijk al op zaterdag besteld worden.

Kerstmis en Nieuwjaar bij bpost

Voor bpost ziet de Kerstregeling er als volgt uit: op maandag 24 december sluiten alle postkantoren om 16 uur. De PostPunten volgen de openingstijden van de zaak waar ze gevestigd zijn. De klantendienst van bpost (te bereiken op het nummer 02/201.23.45) is bereikbaar tot 16 uur.

De postbodes doen op 24 december hun ronde zoals op een gewone maandag. Dinsdag 25 december is een wettelijke feestdag: alle postkantoren blijven dicht, post wordt niet besteld of opgehaald en de rode brievenbussen worden niet geledigd.

Rond Nieuwjaar wordt de volgende regeling in acht genomen: op maandag 31 december blijven alle postkantoren gesloten. De PostPunten volgen de openingstijden van de zaak waar ze gevestigd zijn. De postbodes doen die dag hun ronde zoals op een gewone maandag.

Dinsdag 1 januari is een wettelijke feestdag: alle postkantoren blijven dicht, er wordt geen post besteld of opgehaald en de rode brievenbussen worden niet gelicht. Bpost herinnert er ook nog aan dat voor alle poststukken die tijdens de maand december met de kerstzegel gefrankeerd worden, 1 eurocent naar het Alfabetiseringsfonds gaat.

Kerst en Nieuwjaar in de banksector: banken gesloten op tweede kerstdag

‘Wat de financiële instellingen betreft, zijn er de sluitingsdagen van 25 december en 1 januari, allebei wettelijke feestdagen', zegt Werner Abelshausen van de vereniging van financiële instellingen Febelfin, ‘maar let op: ook op de tweede kerstdag, op woensdag 26 december, zullen de banken dicht blijven'.

Aan de vooravond van Kerstmis, op maandag 24 december, zijn de bankkantoren open zoals op andere maandagen. Maar soms kan een bank of een filiaalhouder wel een uurtje vroeger sluiten. In dat geval worden de aangepaste uren ruimschoots vooral geafficheerd voor de cliënten.

Wie zijn bankverrichtingen elektronisch doet, hoeft natuurlijk geen rekening te houden met de openingsuren van de bankkantoren.