Maandag heeft Sea Life Blankenberge een twee weken oude, nog grotendeels witte zeehondenpup opgevangen die op het strand van Bredene was aangespoeld. Dat meldt Sea Life in een persbericht.

‘Normaal gesproken blijven jonge pups dicht in de buurt bij de moeder', zegt dierenverzorger Steve Vervaecke. ‘Het gebeurt zelden dat een pup met gedeeltelijk witte vacht aanspoelt.' In de dertien jaar dat Sea Life zeehonden opvangt is dit de tweede keer.

Normale zeehonden verliezen hun witte vacht al in de baarmoeder. De grijze zeehond daarentegen verliest zijn witte vacht normaal gezien pas twee tot drie weken na de geboorte. Pas als de witte vacht verdwenen is kan de grijze zeehond goed zwemmen.

Wind

De aangespoelde pup is waarschijnlijk door de zware wind van de afgelopen dagen aangespoeld op het strand van Bredene. Vervaecke vermoedt dat ze al enige tijd geleden haar moeder is kwijtgeraakt. ‘Een grijze zeehond van haar leeftijd zou normaal gezien meer dan 30 kilo moeten wegen; zij weegt slechts 13 kilo'. Jonge zeehonden blijven de eerste weken dicht in de buurt van hun moeder, omdat zij afhankelijk zijn van de moeder qua voeding.

‘Zeker bij zulke jonge pups is het soms moeilijk. De eerste weken in het opvangcentrum roepen zij nog regelmatig om hun moeder' aldus Vervaecke.

Moeder

De volgende maanden zullen de verzorgers van Sea Life dan ook de rol van moeder overnemen. Omdat de jonge pup al begonnen is haar witte vacht af te schudden, zal ze waarschijnlijk niet met de fles gevoerd hoeven worden. Sea Life denkt dat de normale intensieve verzorging zal volstaan. Als ze over drie tot vier maanden volledig aangesterkt en op gewicht is, zal ze terug vrijgelaten worden.

Op dit moment zijn er zeven zeehondenpups in Sea Life Blankenberge.