Bart De Wever: 'Gespeculeerd dat N-VA niet in staat was akkoord te vinden'
Onderhandelaar Bart De Wever Foto: Photo News
N-VA, CD&V en Open VLD hebben een inhoudelijk akkoord bereikt om de stad Antwerpen de volgende zes jaar te besturen. Volgens formateur en toekomstig burgemeester Bart De Wever (N-VA) kwam het akkoord er uiteindelijk sneller dan was gepland. Marc Van Peel (CD&V) noemt het bestuursakkoord 'een gedegen werkstuk'.

Zondagnamiddag verstuurde De Wever een communiqué waarin het inhoudelijk akkoord bevestigd werd. De N-VA-voorzitter spreekt in die verklaring ook namens de delegatiehoofden van de drie onderhandelende delegaties, Liesbeth Homans (N-VA), Marc Van Peel (CD&V) en Annemie Turtelboom (Open VLD).

Over de inhoud van het akkoord werd nog niet gecommuniceerd. 'Wij organiseren morgen een persconferentie. U krijgt daar toelichting bij het nieuwe bestuursakkoord. De verschillende delegaties zullen intussen geen verdere commentaar geven bij het door hen bereikte akkoord', luidde het in het persbericht. Wanneer die persconferentie plaatsvindt, wordt later nog bekendgemaakt.

Schepenambten volgende week uitgedeeld

'Het akkoord moet nog voorgelegd worden aan alle lokale partijbesturen', bevestigde De Wever aan VRT-radio. 'Maar aangezien alle zwaargewichten aanwezig waren bij de onderhandelingen, verwacht ik daar geen problemen.'

De bevestiging van het akkoord door de verschillende partijbesturen komt er volgens De Wever in de loop van volgende week. Daarna beginnen de onderhandelingen over de verdeling van de schepenambten. Dat N-VA binnen het stadsbestuur het meeste gewicht zal dragen, staat buiten kijf. In de gemeenteraad heeft N-VA 23 zitjes, tegenover 5 voor CD&V en 2 voor Open VLD.

'Veel gespeculeerd dat het niet zou lukken'

'Het is een volledig akkoord met de volledige inhoud over het stadsbestuur voor de komende zes jaar', zei De Wever. Hij benadrukte dat het akkoord er uiteindelijk sneller is gekomen dan was verwacht 'en ook sneller dan gebruikelijk in Antwerpen'.

'Er is heel veel gespeculeerd dat het niet zou lukken in Antwerpen en dat N-VA niet in staat was een akkoord te sluiten', wilde De Wever zijn gram halen. 'CD&V, Open VLD en N-VA hebben hard en pittig onderhandeld, maar het is uiteindelijk gelukt.'

'Gedegen werkstuk'

'Ik ben er blij mee, het is een goed akkoord, maar pas maandag geven we inhoudelijke toelichting', verklaarde Marc Van Peel onmiddellijk na de bekendmaking van het akkoord.

Dat de onderhandelingen uiteindelijk bijna een week minder lang duurden dan verwacht, doet volgens Van Peel niets af aan de degelijkheid van het akkoord: 'Het is een gedegen werkstuk geworden. Heel wat mensen hebben hier vele uren lang heel hard aan gewerkt.'

Onderhandelingen

Na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, die in Antwerpen overtuigend gewonnen werden door N-VA, startte formateur Bart De Wever gesprekken met de andere partijen. Al snel bleek dat het Vlaams Belang, PVDA+ en later ook Groen niet pasten in het plaatje dat Bart De Wever in zijn hoofd had.

De Wever schreef begin november een nota waarin stond hoe het volgens hem verder moest met Antwerpen. Die nota bezorgde hij aan Open VLD, de Stadslijst (SP.A en CD&V) en zijn eigen partij N-VA.

Een week later spatte de Stadslijst uiteen op de eis om Groen bij de onderhandelingen te houden. De Antwerpse CD&V besliste om apart van de SP.A te gaan onderhandelen met de N-VA en de Open VLD. Daarmee haalde formateur De Wever zijn slag thuis. Een centrumrechtse coalitie droeg immers van meet af aan zijn voorkeur, al liet De Wever dat formeel nooit weten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig