‘Geen oorzakelijk verband tussen celibaat en misbruik in de Kerk'
Foto: Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

Het celibaat is niet de oorzaak van het seksueel misbruik van minderjarigen in de Kerk. Dat heeft de Duitse bisschoppenconferentie verklaard na een onderzoek, waarin het psychisch profiel werd onderzocht van geestelijken die tot kindermisbruik waren overgegaan.

De Duitse bisschoppenconferentie stelde vrijdag de studie voor die in april 2011 werd opgestart, nadat ook in Duitsland commotie was ontstaan over het seksueel misbruik van minderjarigen in de Kerk. Wetenschappers hebben daarop het profiel onderzocht van 78 geestelijken, die in totaal 265 kinderen hadden misbruikt. Drie kwart van de slachtoffers waren jongens.

“Slechts in enkele gevallen was het misbruik het gevolg van een specifieke psychopathologie” bij de dader, zegt professor Norbert Leygraf, die het onderzoek leidde. “Er is geen significant verschil” met de rest van de bevolking, luidt het nog.

Ook blijkt dat dertien van de daders pedofiel waren. Voor het overige was 54 procent van de geestelijken heteroseksueel, 37 procent homoseksueel en 9 procent biseksueel.

Uit het onderzoek kwam geen causaal verband tussen het celibaat en seksueel misbruik aan het licht, benadrukte Stephan Ackermann, bisschop van Trier.

Het onderzoek werd meteen op felle kritiek onthaald, onder meer omdat het gefinancierd werd door de katholieke Kerk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in