Voor de jonge Gentse volleybalspeelster Céline Jacquemyn (15) gaat het plots erg snel. Vorige week schitterde ze in Sjanghai, in de wereldwijde finale van de talentenjacht van het beroemde modellenbureau Elite, dat Cindy Crawford en Gisele Bündchen groot maakte. Dromen van de catwalks van New York en Milaan mag ze, maar eerst wacht haar een examen Frans op school. ‘Ik bekijk het nog wel allemaal', zegt ze nuchter.

Wie haar foto ziet op de website van volleybalploeg VDK Gent, denkt niet meteen aan de volgende Cindy Crawford. Maar dat verandert wanneer je haar ontmoet. 1,83 meter steekt ze de lucht in, ‘terwijl ze vorige week nog maar net 15 geworden is', zegt papa Tony.

Toch wees niets erop dat Céline plots in de schijnwerpers op de catwalk zou staan. Zelf spitste ze zich meer toe op volleybal. ‘Ik was begonnen aan een topsportopleiding volleybal, tot die werd afgeschaft. Sindsdien speel ik bij VDK Gent. Vooral het groepsaspect van de sport spreekt me aan. Daarvoor deed ik vooral individuele sporten: zwemmen, ballet, atletiek.'

‘Ja, een tante had wel eens gezegd dat we met haar bij een modellenbureau moesten langsgaan', zegt mama Sandra. ‘Maar ze is nog zo jong hé.' De modellensector was haar voor. ‘Toen we gingen shoppen in Sint-Niklaas, sprak iemand me aan: of ik wilde deelnemen aan een modellenwedstrijd van Elite', zegt Céline. ‘Als kind tekende ik al graag ontwerpen van kleren, dus het sprak me wel aan.' Waarna ze prompt de beste Belgische werd uit meer dan 2.900 kandidaten. Volgende halte? Sjanghai in China, waar ze het moest opnemen tegen 63 winnaressen uit de rest van de wereld. Céline eindigde bij de vijftien finalistes.

‘Eerst school'

Er is vast niet zo veel nodig om het hoofd van een 15-jarige op hol te brengen. Céline zelf mag dan wel bijna tot in de lucht reiken, haar voeten blijven mooi op de grond. ‘Eerst de school afwerken, daarna zien we wel of ze me willen op de catwalks van New York en Parijs. Ik zou het wel leuk vinden, zo'n carrière als model. Het was in elk geval een schitterende ervaring om daar op de catwalk te staan voor zoveel mensen en zoveel camera's. Even stressen, dat wel, maar daarna liep het wel vlot. En hopelijk kan ik het modellenwerk zo lang mogelijk combineren met het volleybal.'

Maar eerst dus een examen Frans. Haar vriendinnen van het vierde jaar wetenschappen in de Edugo-school hebben alle nota's bijgehouden die Céline in haar anderhalve week China niet kon maken. ‘Iedereen heeft me ontzettend gesteund op school.' Op extra aandacht van de jongens moet ze naar eigen zeggen nog niet rekenen.