BLOG. Van kogel tot mountainbike
De 800m Foto: Dirk Nagels
De voorbije weken heb ik niet stilgezeten. Voor het eerst heb ik deelgenomen aan de Achtkamp van Brasschaat. Op zes weken tijd heb ik geproefd van verschillende nieuwe disciplines zoals tijdrijden, sprinten tot zelfs kogelstoten. Dit smaakt naar meer.

Acht wat? Zes zondagen op rij zakte ik af naar het Peerdsbos en het park van Brasschaat voor acht fiets- en atletiekdisciplines. Op het programma: 1 kilometer tijdrit, 200m sprint, verspringen, 6,5 kilometer tijdrit, kogelstoten, 800m (1.500 m voor de mannen), een veldloop en een veldrit.

Wie zich het beste toont in al deze disciplines, kroont zich tot eindwinnaar. In 1950 startte de Achtkamp als wintertraining voor wielrenners en atleten. Dit jaar was het event al toe aan zijn 63ste editie.

Iron Ladies

Mijn team de Iron Ladies telt zes vrouwen, van de in totaal (maar) twaalf. Bij de mannen doen meer dan honderd atleten mee.

Loopervaring heb ik- vroeger zat ik nog in een atletiekclub-, voor het verspringen, kogelstoten, tijd- en veldrijden ben ik een groentje. Lang heb ik getwijfeld om deel te nemen, omdat ik de veldloop (3.5km), waarschijnlijk mijn sterkste discipline, moet missen omdat ik dan in het buitenland zit.

Eén proef mag je missen, maar dan krijg je wel de laatste plaats in de uitslag plus strafpunten. Ik doe mee ‘om eens te proberen’. Ik wil zien wat ik waard ben en mijn doel is dan ook om vooral niet als laatste te eindigen.

Podium

Bij de meeste Achtkampproeven ben ik middelmatig. Mijn slechtste proef is het verspringen, waar ik voorlaatste eindig in 2,99m. 

Omdat ik met pijn in het hart niet kan deelnemen aan de veldloop, beslis ik om de X-run te lopen in het Molse Zilvermeer, als tussendoortje zeg maar.

Na de topatleten in de Crosscup, mogen wij kennis maken met het mulle zand én een hindernissenparcours. Hoewel ik ’s morgens de 6.5km tijdrit heb gefietst (ik eindig zevende), ben ik goed in vorm. Ik loop als eerste vrouw over de meet! De overwinning geeft me zelfvertrouwen.

Een week later win ik de 800m op de atletiekpiste! Na 350m vind ik dat het tempo te laag ligt. Ik neem de kop en kan mijn voorsprong, toch wel verrassend, mooi houden.

Met uiteindelijk een achtste plaats in het eindklassement ben ik best tevreden. Mijn ploegmaat Ann Devalckeneer heeft de eindwinst op zak zonder een wedstrijd te winnen. Ze toonde de meeste regelmaat.

Gezellig

De Achtkamp is een super gezellige wedstrijd. De sfeer is gemoedelijk en het is leuk om elke week dezelfde gezichten terug te zien. Het enige nadeel is dat je wel over heel wat materiaal moet beschikken. Zo heb je naast een racefiets, ook spikes en een mountainbike of veldritfiets nodig. Bovendien moet je je zes zondagvoormidagen op rij vrij maken. Geen acht, want twee keer worden twee proeven op één dag gehouden (sprint en verspringen / kogelstoten en 800m).

Ik heb alvast de smaak te pakken van zowel het fietsen als het lopen. Ik weet dat ik op veel proeven kan verbeteren door erop te oefenen. Niet dat ik me deze keer niet heb voorbereid, maar op zo'n korte tijd leer je niet de techniek van bijvoorbeeld het kogelstoten of het verspringen.

Een ding is wel zeker: volgend jaar sta ik opnieuw aan de start!

Meer info op www.achtkamp.be.