Maurice Lippens en Herman Verwilst in verdenking gesteld
Maurice Lippens Foto: Belga
Ook Maurice Lippens en Herman Verwilst zijn in verdenking gesteld in het Fortis-dossier. Na Jean-Paul Votron, Filip Dierckx en Gilbert Mittler staat de teller van aantal toplui die in verdenking gesteld werden wegens koersmanipulatie in het Fortis-dossier op vijf. Optima Bank, waar Verwilst voorzitter van de raad van bestuur is, zegt dat ze het volste vertrouwen in haar voorzitter behoudt.

Ten tijde van de ondergang van Fortis, in 2008, was Lippens voorzitter van de Raad van Bestuur. Tijdens verhoren hield hij zijn onschuld staande, zo bleek onlangs. Hij legde alle schuld bij het management. Maar ceo Votron vindt dat Lippens mede-verantwoordelijk is voor de manier waarop Fortis tijdens de bewuste periode communiceerde.

Lippens heeft zelf in een korte mededeling aan Belga al verklaard dat hij 'kennis genomen' heeft van zijn inverdenkingstelling. 'Ten gepaste tijd zal dit aan Maurice Lippens de gelegenheid geven recente verklaringen in de pers, die buiten hun context werden vermeld, in hun juiste context te plaatsen', klinkt het. Lippens benadrukt in de mededeling ook dat hij niet betrokken is in andere zaken in Nederland of België.

Ex-ceo Verwilst ook in verdenking gesteld

Ex-ceo Herman Verwilst is eveneens in verdenking gesteld. Hij bevestigde het nieuws aan onze krant via zijn advocaat Dominique Blommaert. Verwilst ontkent, bij monde van zijn advocaat, alle aantijgingen. Opmerkelijk, want Verwilst is nog steeds werkzaam in de financiële sector als bestuurder van Optima Bank. 

Optima Bank heeft intussen laten weten dat ze het volste vertrouwen in de voorzitter van haar raad van bestuur behoudt. Dat meldde de bank woensdagavond nadat ze kennis nam van de inverdenkingstelling van Verwilst in het strafrechtelijk onderzoek rond het Fortis-dossier.

Verwilst op zijn beurt heeft via Optima Bank laten verstaan dat hij de aantijgingen 'met klem betwist'. 'Optima Bank herinnert aan en huldigt het fundamenteel en universeel rechtsbeginsel van het vermoeden van onschuld. De inverdenkingstelling heeft geen impact op de uitoefening van de functie van de heer Verwilst binnen Optima Bank', klinkt het in een persbericht.

De vijf protagonisten zijn in verdenking gesteld voor dezelfde drie misdrijven:

Ze worden verdacht van koersmanipulatie omdat er niet waarheidsgetrouw gecommuniceerd zou zijn naar beleggers.

Ten tweede is er een aanklacht voor 'oplichting', omdat de kapitaalverhoging van Fortis gebaseerd zou zijn op verdraaide informatie.

En ten derde zou de jaarrekening van Fortis geen waarheidsgetrouw beeld hebben gegeven van de echte financiële positie van de groep, wat gelijk staat aan 'valsheid in geschrifte'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig