VN: ‘Rwanda gaf leiding aan M23-offensief'
Foto: AFP

Een Rwandese bevelhebber is naar Congo gereisd om toezicht te houden op het offensief van de rebellenbeweging M23 tegen de stad Goma. Het Rwandese leger heeft de facto leidinggegeven aan het offensief, zeggen deskundigen van de Verenigde Naties.

In een brief aan de VN-Veiligheidsraad presenteren de deskundigen bewijsmateriaal en foto's om hun conclusies te onderbouwen. De Rwandese generaal Emmanuel Ruvusha en de M23-commandant Sultani Makenga ‘hebben gezamenlijk het Goma-offensief geleid', schrijven de experten. naar schatting 1.000 Rwandese troepen zijn de Congolese grens overtestoken om militaire operaties in het dorp Kibumba te ondersteunen, klinkt het.

In een eerder verschenen VN-rapport werd Rwanda er ook al van beschuldigd de rebellen te steunen.

M23 trok zich maandag terug uit Goma na een bezetting van twee weken. Ze houden de strategisch gelegen stad omcirkeld en hebben op twintig kilometer afstand stellingen ingenomen.

Een woordvoerder zei dat onderhandelaars binnenkort voor overleg naar Uganda gaan. De groep zou onderhandelingen willen aangaan met de Congolese president Joseph Kabila, maar die zou daar nog niet mee hebben ingestemd. Uganda heeft zich opgeworpen als bemiddelaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in