VRT betaalt dan toch 10.000 euro boete voor skibril in Tomtesterom
Foto: © VRT

De VRT zal de boete van 10.000 euro betalen die de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) in juli oplegde voor de overmatige aandacht aan een merk van skibrillen in een aflevering van Tomtesterom. Dat meldt Vlaams minister van Media Ingrid Lieten op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen.

De VRM vond dat het programma de regels met betrekking tot productplacement schond. De VRT reageerde in eerste instantie door te stellen dat er van productplaatsing geen sprake was en de VRM op die manier ingreep op de redactionele autonomie. ‘Technische maatregelen moeten nemen om merken onzichtbaar te maken is niet werkbaar voor de VRT', aldus de openbare omroep toen. Op enkele schriftelijke vragen van Verstrepen in dit verband beperkt Lieten haar antwoord tot de zin: ‘Ik kan u meedelen dat de VRT de boete zal betalen.'

De kwestie gaat om een aflevering van Tomtesterom van begin april 2012. Tom Waes ging daarin de uitdaging aan om op korte tijd te leren schansspringen. Hij kreeg aangepaste skikledij, en de merkbenamingen en sponsors van het materiaal komen in de loop van de uitzending duidelijk in beeld.

De onafhankelijke toezichthouder van de Vlaamse audiovisuele media VRM stelde vast dat er meer dan 20 sequenties waren waarin de skibril met Uvex-opdruk wordt getoond. In 13 sequenties zijn er zelfs close-ups waarbij de merknaam van de skibril heel prominent in beeld kwam. De VRM meende dat de regels met betrekking tot productplaatsing geschonden werden.