Het Congolese regeringsleger (FARDC) is maandagmiddag teruggekeerd naar Goma, nadat de rebellenbeweging M23 de provinciehoofdstad gisteren heeft verlaten. De inwoners reageren verheugd.

M23 heeft Goma bijna twee weken bezet. In het weekend trokken de rebellen zich terug op voorwaarde dat de regering een dialoog met hen aangaat. Als de regering zich niet bereid toont om te onderhandelen, nemen de rebellen de stad opnieuw in.

'We zijn op dit moment twintig kilometer buiten Goma. We hebben Kinshasa een deadline van 48 uur gegeven en we wachten nu tot deze 48 uur voorbij zijn', zei woordvoerder Vianney Kazarama.

Beni

Intussen keren ook de autoriteiten van Goma en de provincie Noord-Kivu stilaan terug naar Goma. Verschillende verantwoordelijken waren na de overname van de stad op 20 november gevlucht naar Beni, een stad op zo'n 200 kilometer ten noorden van Goma. Onder hen de burgemeester van de stad, de gouverneur van de provincie Noord-Kivu en de vicegouverneur.

Burgemeester Naason Kubuya liet maandag weten dat hij via Kampala en Bukavu opnieuw in Goma is aangekomen. Indien hij de weg tussen Beni en Goma had gevolgd, was hij dicht in de buurt gekomen van posten van M23. Bovendien is het vliegveld van Goma nog gesloten

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in