Mysterie spookeiland Stille Oceaan ontrafeld
Een Nieuw-Zeelandse onderzoeker heeft het mysterie van het spookeiland in de Stille Oceaan ontrafeld. Het eiland staat op Google Earth en in de grote wereldatlassen, maar is onvindbaar in de oceaan zelf. Volgens de onderzoeker is de fout in de atlassen te wijten aan de informatie die een walvisvaarder in 1876 doorgaf.

Het eiland is op de digitale atlas Google Earth halverwege tussen Australië en de Nieuw-Caledonië in de Koraalzee te zien onder de naam ‘Sandy Island’. In de Times Atlas of the World kreeg het de naam ’Sable Island’. Het eiland staat ook op maritieme kaarten, maar een team van Australische wetenschappers heeft geverifieerd dat er op die plek geen eiland te vinden is.

Shaun Higgings, een Nieuw-Zeelandse onderzoeker, dook in de archieven om het raadsel op te lossen. ‘Het eiland werd in de negentiende eeuw gesignaleerd door walvisvaarder ‘Velocity’’, aldus Higgings aan radiozender ABC. Hij meldde dat de kapitein berichtte over ‘grote klippen’ en enkele ‘zandeilandjes’.

‘Volgens mij is het mogelijk dat de walvisvaarders melding maakten van een rif dat aan de oppervlakte kwam drijven of dachten ze enkel maar dat ze een rif hadden gezien. Het is ook mogelijk dat ze een verkeerde locatie hebben doorgegeven’, luidt het. ‘Het eiland is ooit op een kaart gezet en telkens opnieuw gekopieerd’, besluit Higgins.