De Wever: 'De Coninckplein hernoemen is meest idiote voorstel in jaren'
Foto: Photonews
Het voorstel van enkele culturele zwaargewichten om het Pieter De Coninckplein in Antwerpen om te dopen tot het Herman De Coninckplein kan niet rekenen op de bijval van toekomstig burgemeester Bart De Wever (N-VA). 'Zelden zo'n idioot voorstel gehoord', zegt die.

Pieter De Coninck is een historische figuur die bleef voortbestaan als een personage in de roman 'Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience. Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van diens geboorte, sprak De Wever in De Ochtend op Radio 1 zijn bewondering uit voor de schrijver 'die zijn volk leerde lezen'.

De N-VA-voorzitter heeft dan ook geen oren naar het voorstel van kunstencentrum voor literatuur, Behoud de Begeerte, om het Pieter De Coninckplein om te dopen naar het Herman De Coninckplein, naar de dichter die in 1997 overleed. 'Ik heb zelden een dergelijk idioot voorstel gehoord', stelt de toekomstige burgemeester.

Hij ziet in het voorstel een poging om de N-VA te jennen. 'Als mensen uit de literaire wereld Pieter De Coninck bestempelen als 'maar' een romanfiguur, een figuur uit de literatuur die aan de basis ligt van de Vlaamse cultuur, om een politiek punt te scoren, tja, waar zijn ze dan mee bezig? Een van de domste dingen die ik in jaren heb gehoord in de Vlaamse culturele sector, en dat wil wel wat zeggen', zo zegt De Wever nog.

De Wever, historicus, ziet dat er in 100 jaar heel wat veranderd is. 'In tegenstelling tot de 19de eeuw, keert de Vlaamse culturele elite zich af van de Vlaamse identiteit en de politieke strijd die eraan verbonden is. Conscience werd 100 jaar geleden massaal gevierd, vandaag is de belangstelling heel lauw.'

Het voorstel van Behoud de Begeerte wordt gesteund door een 30-tal artiesten, van schrijver Tom Lanoye tot acteur Gène Bervoets. Sommige ondertekenaars vinden niet dat het Pieter De Coninckplein van naam moet veranderen, maar dat Herman De Coninck toch ergens in de stad een plek verdient.