Verschillende Europese landen hebben het besluit van de Israëlische regering om de bouw van drieduizend nieuwe woningen in bezet Palestijns gebied goed te keuren, maandag scherp veroordeeld.

Frankrijk, Groot-Brittannië en Zweden riepen de Israëlische ambassadeurs op het matje om hun ongenoegen over te brengen. Ook Duitsland veroordeelde het besluit. Geen van hen dreigde echter met concrete maatregelen om Israël te straffen.

Het Israëlische besluit volgde op de toekenning van een hogere status aan de Palestijnen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige week. De stemming vormde een impliciete erkenning van een Palestijnse staat die de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem omvat. Zij vertegenwoordigde ook een internationale veroordeling van de bouw van Israëlische nederzettingen in die gebieden.

Frankrijk noemde het Israëlische besluit ‘een aanzienlijk obstakel voor de tweestatenoplossing'. Een Franse functionaris ontkende dat zijn land en Groot-Brittannië overwegen hun ambassadeurs voor overleg uit Israël terug te roepen, zoals de Israëlische krant Haaretz maandag schreef.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig