Ref speelt hoofdrol in zege Anderlecht
Foto: Photo News
Anderlecht heeft tegen hekkensluiter Cercle zijn zesde zege op rij geboekt: 2-1. Net als in de vorige thuismatch gebeurde dat pas in de laatste minuut en Sporting had dit keer zelfs twee strafschoppen nodig. Dinsdag in Malaga zal het veel beter moeten worden.

Anderlecht begon vol overtuiging aan de partij. Praet en Bruno etaleerden nog maar eens hoe belangrijk zij geworden zijn voor hun team en Mbokani had de voorzet maar in te koppen. De Congolees kopte echter over het doel.

Cercle-blok

Een ongewijzigd Sporting leek op weg naar weer een overtuigende zege. Na het leuke begin viel de thuisploeg echter helemaal stil. Praet geraakte maar niet uit de greep van Van Roose, die hem als zijn schaduw volgde, en ook zijn maats wisten zich geen raad met het blok dat Foeke Booy had neergezet.

Jovanovic en Mbokani meenden recht te hebben op een strafschop, maar voor het overige maakte de thuisploeg niets klaar in de eerste helft. Cercle loerde op de counter. Al vroeg in de wedstrijd stuurde Smolders Gudjohnsen op doelman Proto af, maar de snelle Kouyaté haalde de Ijslander terug.

Proto aan het werk

Proto was in de eerste speelronde de enige doelman die aan de tand werd gevoeld. Na een knappe combinatie met Rudy en Bakenga pakte Gudjohnsen met een plaatsbal uit die door de paars-witte doelman uit de benedenhoek werd geranseld.I

De bezoekers worstelden met de buitenspelval en Bakenga zag zijn treffer terecht afgekeurd worden. Op slag van rust stuurde Smolders na balverlies van Biglia de huurling van Club Brugge wel op het gepaste moment door de paars-witte linies en de Noor gaf Proto met een heerlijke stiftbal het nakijken. Zijn zesde doelpunt al.

Druk

Anderlecht draaide na de pauze de duimschroeven aan. Cercle blies verzamelen voor het eigen doelgebied en kwam er voorlopig niet meer uit. De gelijkmaker van Gillet werd vanwege voorafgaand handspel afgekeurd en de Brusselse bank vertoonde de eerste tekenen van ongerustheid. Praet moest plaats maken voor De Sutter. De ex-Cercle-speler stond nog maar pas op het veld toen hij een zucht te laat kwam om een lage voorzet van Bruno in doel te schuiven.

Sporting vond maar geen openingen in de Brugse afweer, maar kwam op een domme manier gelijk. Bruno pakte met een hard schot op de vuisten van Verbist uit. Niets aan de hand, maar Wils duwde volstrekt onnodig Mbokani onderuit. De Congolees leek zich bij het schot van zijn jonge ploegmaat echter in buitenspelpositie te bevinden en had afgevlagd moeten worden. Hoe dan ook, Biglia zette de strafschop feilloos om.

Dubbele wissel

John van den Brom pakte met een dubbele wissel uit. Jovanovic en Bruno mochten gaan rusten in functie van Malaga. Of om de drie punten te pakken. De flanken van paars-wit lieten het immers danig afweten en er moest nog steeds minstenIs één keer gescoord worden. Vargas en Molins maakten hun opwachting.

Foeke Booy gokte nu volledig op een gelijkspel. De leeg gestreden Gudjohnsen werd naar de kant gehaald. Merkwaardig genoeg schoof Cercle zonder de IJslander verder weg van het eigen doel. Invaller Uchebo miste echter de klasse om een nieuwe counter af te ronden.

Penalty?

Anderlecht ging in de slotfase toch nog met de volle buit aan de haal. Safari zette voor en Gillet kopte loepzuiver binnen. Scheidsrechter Dierick maakte alweer geen goede beurt en keurde de treffer af. In plaats van het spel te laten doorgaan, legde hij de bal op de stip. Biglia zag zijn schot gestopt door Verbist, maar Vargas scoorde in de rebound. Spartelend ging Sporting over de streep.

Lees het volledige verslag en alle reacties in de zondagskrant Het Nieuwsblad Sportwereld. Alle verkooppunten vindt u hier.