Hasta la vista wint publieksprijs op European Film Awards
Foto: johan van bever
De Belgische film 'Hasta la vista' van Geoffrey Enthoven heeft de publieksprijs gewonnen op de European Film Awards. Producent Mariano Vanhoof kondigde op de persconferentie achteraf aan dat er een Amerikaanse remake komt 'groter dan Loft'.

De door Vanhoof geproduceerde film, naar een scenario van Pierre De Clercq, haalde het in Malta van zwaargewichten zoals The Artist, Intouchables en The Iron Lady. Voor de EFA People's Choice Award brengen filmfans van over heel Europa hun stem uit.

Voor de uitreiking was een uitgebreide delegatie van de film aanwezig. Naast Enthoven, Vanhoof en De Clercq stonden ook de drie hoofdrolspelers Robrecht Vanden Thoren, Gilles De Schryver en Tom Audenaerts mee op het podium.

Kleur

De Belgen zorgden voor wat kleur in een nogal langdradige show. Enthoven nam tijdens de uitreiking als eerste het woord. Na het obligate dankwoordje wenste hij ook 'sex for everyone', geheel in de lijn van de film die over  de seksualiteit van twee andersvaliden en een terminaal zieke gaat. Zij uitspraak schudde de zaal meteen wakker.

Producent Mariano Vanhoof zorgde daarna voor de kers op de taart door tijdens zijn dankspeech zijn vriendin Safia ten huwelijk te vragen. Een camera volgde hem het publiek in waar hij zijn totaal verraste vriendin omhelsde en kuste.

Online stemmen

Van begin september tot en met 31 oktober werden filmfans via diverse Europese print- en online media opgeroepen om hun stem uit te brengen op één van de twaalf genomineerde films.

Naast Hasta la vista bestond het lijstje dit jaar uit The Artist, Barbara, The Best Exotic Marigold Hotel, Caesar Must Die, Headhunters, In Darkness, Intouchables, The Iron Lady, Salmon Fishing in the Yemen, Shame en Tinker Tailor Soldier Spy.

Eerdere winnaars van de EFA People's Choice Award zijn onder andere La vita è bella, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, Slumdog Millionaire en The King's Speech.

Het is voor het tweede jaar op rij dat een Vlaamse film in de prijzen valt bij de European Film Awards. Vorig jaar won Hans Van Nuffel met zijn speelfilmdebuut Adem de European Film Award for Discovery of the Year.

Remake

Op de persconferentie na de prijsuitreiking kondigde Vanhoof aan dat er van Hasta la vista een Amerikaanse remake komt. 'Het wordt een grotere productie dan Loft', zei hij.

Meer details wilde de producent niet kwijt. 'Daarvoor is het nog een paar weken wachten', klonk het. Hasta la vista is uitgebracht in 35 landen.

Amour

Grote winnaar op de European Film Awards was de film Amour van de Oostenrijker Michael Haneke. Die werd niet alleen bekroond als beste film en beste regisseur maar de film kreeg ook de prijs voor beste acteur (Jean-Louis Trintignant) en actrice (Emmanuelle Riva).