De Congolese rebellenbeweging M23 heeft zich teruggetrokken uit de stad Goma. Dat heeft Jeffrey Muheesi, een Ugandese woordvoerder van de troepenmacht van de Internationale Conferentie van het Grotemerengebied, zaterdag gezegd. In de stad Sake bevinden zich ook geen rebellen meer.

Eerder vrijdag lieten de rebellen nog weten hun vertrek met twee dagen uit te stellen en probeerden zij zich toegang te verschaffen tot de internationale luchthaven van de stad in een poging munitie buit te maken. Daar werden zij tegengehouden door troepen van de VN-missie.

Een lange colonne verliet Goma zaterdag. Vrachtwagens vol rebellen reden over de weg richting Kibumba, een stad 25 kilometer noordwaarts van Goma waar zij volgens afspraken stellingen zullen betrekken. Uitgelaten rebellen maakten nog een laatste rondje door het centrum van de stad die zij anderhalve week geleden op het Congolese regeringsleger buit maakten.

'Ze hebben zich teruggetrokken uit Sake en Goma', zei Muheesi. 'Nu hebben agenten van de Congolese regering de controle over de centrale bank, het kantoor van de gouverneur en de grenspost.'

Zeshonderd militairen van het Congolese leger zullen de plek van de rebellen in Goma innemen, samen met een troepenmacht van de Internationale Conferentie.

De M23-troepen namen Goma op 20 november in maar hebben toegezegd de stad deze week te verlaten. De militaire chef van M23, generaal Sultani Makenga, zegt te 'aanvaarden wat men ons gevraagd heeft'. Het vertrek van de rebellen is gevraagd door de leiders van de Regio van de Grote Meren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in