Regering schrapt verhoogde belasting op auteursrechten
Minister Vanackere Foto: BELGA
Artiesten en freelancers betalen in de toekomst ook 15 procent inkomstenbelasting op auteursrechten. Dat heeft het kernkabinet beslist op voorstel van minister van Financiën Steven Vanackere. De inkomsten uit auteursrechten moeten wel aangegeven worden.

De verhoging van de belasting op auteursrechten van 15 naar 25 procent is van de baan. Dat bevestigde de woordvoerder van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V).

Artiesten en freelancers zullen dus niet belast worden aan het tarief van 25 procent. Als hun inkomen uit auteursrechten de grens van 54.000 euro per jaar overstijgt valt dat wel onder de personenbelasting. Ze worden ook nog steeds verplicht om hun inkomsten uit auteursrechten aan te geven op de belastingsbrief.

De beslissing heeft een impact op de begroting van zo’n 5,6 miljoen euro. Hoe dat bedrag nu gecompenseerd wordt, is nog niet duidelijk. Later vandaag volgt nog een persconferentie om de aanpassing toe te lichten.

Protest

De verhoogde belasting lokte de afgelopen dagen een storm van protest uit. Niet alleen artiesten beklaagden zich erover, ook regeringspartij Open VLD was niet te spreken over de maatregel. Volgens de liberalen werd de verhoging niet besproken tijdens de begrotingsgesprekken.