Fouad Belkacem veroordeeld tot zes maanden cel
Foto: pn
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Fouad Belkacem (30), woordvoerder van het ontbonden Sharia4Belgium, veroordeeld tot zes maanden cel voor het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen niet-moslims.

Het openbaar ministerie had een jaar cel, 300 euro boete en een ontzetting uit de rechten voor tien jaar gevorderd. De correctionele rechtbank veroordeelde Belkacem maar tot zes maanden, 'omdat hij tot inkeer is gekomen'. Belkacem zou bewezen hebben dat hij zijn aandacht in de toekomst op zijn familie wil richten.

Nikab-incident

Belkacem verspreidde op 1 juni een videoboodschap via het YouTube-kanaal van Sharia4Belgium waarin hij zijn ongenoegen uitte over de controle van een vrouw in nikab in Sint-Jans-Molenbeek daags voordien.

Hij sprak vol lof over de kopstoot die ze aan een politieagente gaf, verheerlijkte de rellen die na haar controle waren uitgebroken en riep andere moslims op om hun eer te verdedigen en tot gewelddadige actie over te gaan.

De discussie of bepaalde bewoordingen een smeekbede zouden uitmaken of letterlijke verzen uit de Koran zouden zijn, doet volgens de rechtbank niet ter zake. Rekening houdend met de context waarin ze geuit werden, konden de smeekbede of verzen ook deel uitmaken van een aanzet tot agressie.

Vrijlating met enkelband?

Belkacem werd een week na het nikab-incident aangehouden en zit nog altijd in voorhechtenis. De zes maanden cel waartoe hij vrijdag veroordeeld werd, heeft hij in principe bijna uitgezeten, maar Belkacem heeft nog een gevangenisstraf van een jaar cel open staan bij de strafuitvoeringsrechtbank voor eerdere gelijkaardige feiten.

Hij kwam daardoor in aanmerking om de straf thuis uit te zitten met een enkelband, maar de gevangenisdirectie besliste er anders over. 'Belkacem blijft dus voorlopig in de cel', zegt zijn advocaat Walter Damen. De advocaat vernam bij de gevangenis dat hij pas over 25 dagen in aanmerking zou komen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling.

Die 25 dagen is de termijn die het openbaar ministerie heeft om in beroep te gaan tegen het vonnis dat vrijdag werd uitgesproken. 'Ik ben het daar helemaal niet mee eens en ga maandag een brief schrijven naar de gevangenisdirectie', zegt meester Walter Damen.
Hij is van mening dat Belkacem nu al in aanmerking komt voor een voorwaardelijke invrijheidstelling, aangezien hij de zes maanden cel die hij vrijdag kreeg op een week na heeft uitgezeten in voorhechtenis.

Volgens het Antwerpse parket zit Belkacem momenteel echter al in strafuitvoering voor de twee veroordelingen van telkens zes maanden die hij nog heeft uitstaan. Hoeveel tijd hij daarvan moet uitzitten, hangt van het ministerie van Justitie af.

In een toelichting meldt Laurent Sempot, de woordvoerder van het gevangeniswezen, dat de procedure voor een vervroegde invrijheidstelling of voor elektronisch toezicht pas begint indien alle beroepsprocedures zijn afgelopen. 'Dat is op 26 december, na die 25 dagen voor beroep. De gevangenisdirectie beslist over het toekennen van de elektronische enkelband of vervroegde invrijheidstelling. Wordt dit niet toegekend, dan kan Belkacem tot het einde van zijn strafdatum - 29 november 2013 - in de cel zitten. Tot die datum is er een 'juridische titel' door de twee vroegere veroordelingen.'

Belkacem was in mei ook al veroordeeld voor het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen niet-moslims en voor het belagen van Frank Vanhecke, de weduwnaar van Marie-Rose Morel. Hij kreeg daarvoor twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 550 euro boete. Maar aangezien hij tegen het vonnis beroep aantekende, is die uitspraak nog niet definitief. 

CGKR blij met veroordeling

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR) reageert tevreden op de veroordeling van Fouad Belkacem. 'Het Centrum was in deze zaak van oordeel dat de uitlatingen van Belkacem de grenzen van de vrije meningsuiting overschreden en dat er volgens de bepalingen in de antidiscriminatiewet sprake was van aanzet tot haat. Dit kan niet getolereerd worden in een democratische samenleving. We zijn verheugd dat de rechter dezelfde conclusie getrokken heeft', zegt Jozef De Witte van het Centrum. 

Het Centrum had zich ook burgerlijke partij gesteld en een kreeg 1 euro schadevergoeding toegekend.