De week waarin de Belgische rente op tien jaar een dieptepunt bereikte met 2,16 procent en Marc Coucke goedkoop 300 miljoen binnenrijft op minder dan een dag.

De Belgische langetermijnrente zakte in een jaar van zowat 6 procent naar nog nauwelijks boven de 2 procent gisteren. Arme spaarder, arme zelfstandige die zijn eigen pensioentje moet bijeensprokkelen, arme verzekeraar die zijn klanten een behoorlijk rendement heeft beloofd.

Maar de overheden en andere grote jongens met schulden juichen: ze kunnen goedkoper dan ooit hun schulden herfinancieren.

De scherpe daling van de Belgische rente heeft natuurlijk ook te maken met de promotie van België van gewantrouwd land naar een land dat toch als solvabel wordt beschouwd. Maar voor alles is dit het resultaat van de financiële repressie.

Dat is de strategie van de (Angelsaksische) centraal bankiers: eerst hebben ze de beleidsrente naar nul procent gebracht en daarna zijn ze massaal langetermijnobligaties gaan opkopen. Voor een centraal bankier is dat gemakkelijk: hij maakt (lees: drukt) gewoon geld bij en door daarmee obligaties te kopen, druk hij ook de langetermijnrente. De repressie heeft nu dus ook de Belgische obligatierente klein gekregen.

Als de (rente)drukkers dit nog even kunnen volhouden, zijn de entiteiten met kolossale schuldenmassa's (lees: overheden ) weldra verlost. De voortschrijdende inflatie en de groei (hoe klein ook) verminderen het relatieve gewicht van de schulden vrij snel.

Omdat spaarders en beleggers in deze omgeving hopeloos op zoek zijn naar een rendement hoger dan de inflatie, was de 300 miljoen euro obligatie van het investeringsvehikel van Marc Coucke op minder dan een dag gevonden. Leuk voor Coucke, maar of dat voor de spaarders ook een goed belegging zal zijn, is zeer de vraag.

Ofwel zal de economische groei terug aanslaan, ofwel zal de Amerikaanse centrale bank geld blijven drukken. In beide gevallen zal de inflatie en/of de obligatierente terug klimmen. Een derde scenario, een totaal verlies aan vertrouwen in de ‘geldeconomie' is ook mogelijk, en dan zullen we met zijn allen aan de grond zitten.