Israël plant bouw nieuwe woningen in Palestijns gebied
Foto: AP

De Israëlische regering heeft ingestemd met de bouw van nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, zo heeft de gezaghebbende krant Haaretz vrijdag bericht. Het ziet er sterk naar uit dat het om een soort wraakactie gaat na de erkenning door de VN van Palestina als staat.

Het gaat om 3.000 nieuwe woongelegenheden, schreef de krant op gezag van hoge regeringsambtenaren in Jeruzalem.

Hiermee daagt de regering van premier Benjamin Netanyahu de internationale gemeenschap uit. Die heeft al meermaals de bouw van nieuwe nederzettingen in het Palestijnse gebied sterk veroordeeld.

Israël is woedend na de erkenning van Palestina als een waarnemend niet-lid van de VN. De Verenigde Staten - ook tegenstander van nieuwe nederzettingen in Palestijns gebied - stemden wel tegen de statusverhoging, maar dat landen als Duitsland en Nederland - traditioneel pro-Israël - niet tegen stemden maar zich enkel onthielden, wordt met verontwaardiging onthaald in Israël.

De Palestijnen hebben op hun beurt woedend gereageerd op het nieuws over de nieuwe nederzettingen. Ze zeggen niet te willen praten over vrede als de bouwplannen doorgaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig