Duitsland en Nederland zullen zich onthouden tijdens de VN-stemming over de statuswijziging van Palestina. De stemming vindt donderdagavond plaats.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle liet donderdag weten dat Duitsland zich zal onthouden wanneer de Algemene Vergadering stemt over de status van Palestina. Donderdagavond wordt in New York beslist of de waarnemersstatus als niet-lidstaat toegekend wordt aan Palestina.

Duitsland legde in een verklaring uit dat ze een Palestijnse staat steunt, maar vreest dat de stemming de relaties tussen Israël en de Palestijnen alleen maar zal bemoeilijken. ‘We hebben deze beslissing niet lichtvaardig genomen,’ aldus Westerwelle, ‘maar we hebben twijfels of het verzoek van de Palestijnen in deze fase van het vredesproces nuttig is.’ Duitsland is van mening dat een soevereine staat alleen bewerkstelligd kan worden door onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

'ontijdig en onverstandig'

Ook Nederland zal zich tijdens de stemming onthouden, meldde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans donderdag in de Tweede Kamer. Hij noemde de statusverhoging eerder 'ontijdig en onverstandig'. 'De aanvraag is in de kern een wanhoopsdaad van de Palestijnse Autoriteit. En wanhoopsdaden zijn meestal niet de verstandigste', aldus Timmermans. Hij verklaarde dat hij begrip kan opbrengen voor de standpunten van zowel de voor- als tegenstanders. Het is een politiek oordeel 'op het scherp van de snede', zei hij. 'Dat valt bij mij uit op een onthouding.'

Ondanks de onthouding van Duitsland en Nederland wordt niettemin verwacht dat de Algemene Vergadering zal instemmen met het Palestijnse verzoek. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig