België stemt voor tijdens VN-stemming Palestina
de Algemene Vergadering (archieffoto) Foto: BELGA
België zal bij de Verenigde Naties stemmen voor het toekennen van de waarnemersstatus als niet-lidstaat aan Palestina. Dat maakte premier Elio Di Rupo (PS) bekend na een vergadering van het kernkabinet. De stemming vindt vanavond plaats.

Vandaag stemt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de Palestijnse vraag om van status te veranderen. De Palestijnen willen graag het waarnemersstatus als niet-lidstaat willen verkrijgen. Met dat statuut mogen ze deelnemen en spreken op de Algemene Vergadering van de VN, maar kunnen ze niet mee stemmen.

De Belgische ministers zaten vanochtend samen om het standpunt te bepalen. Waar eerst leek dat ons land zich zou onthouden tijdens de stemming, liet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gisteren al uitschijnen dat ons land in het voordeel van de Palestijnen zou stemmen. Dat werd vandaag door de premier bevestigd.

Aan het Belgische 'ja' is een verklaring gekoppeld. 'Daarin dringen we aan op een onvoorwaardelijke hervatting van de vredesgesprekken en pleiten we voor een tweestatenoplossing met veiligheid en leefbaarheid in Israël en Palestina', zo verklaarden premier Elio Di Rupo en Reynders na afloop van het kernkabinet.

Ook Frankrijk en China lieten al weten voor de statusverandering van Palestina te zullen stemmen. De VS en Canada stemmen dan weer zeker tegen, Nederland en Duitsland onthouden zich. Toch wordt verwacht dat de Palestijnen de steun zullen krijgen van een meerderheid van de landen in de Algemene Vergadering, waardoor hun aanvraag zou goedgekeurd worden.

Voorwaarden

Reynders betreurt dat Europa verdeeld zal stemmen. 'Tot nog toe zijn er 12 Europese landen die ja zullen stemmen, andere landen zullen zich onthouden en er zullen er ook enkele neen stemmen. Dit is een mislukking op Europees vlak. Dat er geen Europese consensus is, maakt het voor Europa moeilijker te participeren in een nieuwe vredesdialoog.'

Reynders benadrukte nog dat de Belgische houding geen 'stemming is voor de ene partij en tegen de andere partij'.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig