Algemene Vergadering VN keurt statusverhoging Palestina goed
Foto: AFP

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft de statusverhoging van Palestina tot waarnemend niet-lid goedgekeurd.

138 lidstaten stemden voor de resolutie, 41 landen onthielden zich van stemming en negen landen waren tegen.

Naast de Verenigde Staten en Israël stemden enkel Canada, Tsjechië, Panama en vier eilandstaten tegen het voorstel. Onder meer Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Australië onthielden zich. Zoals aangekondigd stemde België voor, net als onder meer Frankrijk, Rusland, China en Italië.

Hoewel de nieuwe status niet direct een onafhankelijke Palestijnse staat tot gevolg zal hebben, kunnen de Palestijnen met de nieuwe status lid worden van diverse VN-instanties, waaronder het Internationaal Gerechtshof, waar zij eventuele misdaden van Israël aanhangig kunnen maken. Palestijnse pogingen in september 2011 om een volledig lidmaatschap van de VN te bemachtigen liepen spaak, omdat dat verzoek ook door de Veiligheidsraad moest worden goedgekeurd. De Verenigde Staten verwierpen het verzoek en lieten weten dit streven keer op keer met hun veto tegen te houden totdat er een vredesovereenkomst met Israël is bereikt.

De VS en Israël hebben verwoede pogingen gedaan om de stemming in de Algemene Vergadering te voorkomen, maar de Palestijnen weigerden hun verzoek aan de VN in te trekken.

VN-secretaris-generaal Ban ki-Moon riep Israël en Palestina op de vredesonderhandelingen te hervatten, met de steun van de internationale gemeenschap.

Clinton: goedkeuring is 'contraproductief'

De goedkeuring van de verbetering van het Palestijnse statuut bij de VN is 'betreurenswaardig en contraproductief'. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in een eerste reactie.

'Deze resolutie plaatst meer obstakels op de weg naar vrede,' zei Clinton op een forum in Washington. Ze wees erop dat de enige weg naar een Palestijnse staat via directe onderhandelingen met Israël loopt.

Eenzelfde geluid bij de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Susan Rice. 'Deze jammerlijke resolutie is contraproductief en plaatst vandaag meer obstakels op de weg naar vrede. Daarom hebben de Verenigde Staten tegengestemd.'

Hamas juicht 'overwinning' van Palestina toe

Hamas, de islamistische beweging die aan de macht is in de Gazastrook, juicht donderdagnacht 'de overwinning' toe nu Palestina de status van waarnemend niet-lid gekregen heeft bij de Verenigde Naties.

'Dit is een nieuwe overwinning op de weg naar de bevrijding van Palestina en daar zijn we verheugd over. Hamas beschouwt het als een unitair succes dat de vreugde van de bevolking opwekt,' aldus Ahmed Youssef, een Hamas-leider in de Gazastrook, aan het Franse persagentschap AFP.

In de Palestijnse gebieden is donderdagavond een volksfeest uitgebroken. Duizenden Palestijnen vieren de diplomatieke overwinning op straat. Vaak wordt er in de lucht geschoten uit vreugde en weerklinkt een serenade aan claxons.

De grootste volkstoeloop is er in Ramallah, het politieke en economische centrum van de Westelijke Jordaanoever. Ongeveer 3.000 mensen keken er op groot scherm naar de toespraak van de Palestijnse president Mahmoed Abbas die aan de stemming voorafging. Sommigen dansten er uit vreugde, anderen zwaaiden met de Palestijnse vlag.

Reynders tevreden met belangrijke stap naar oprichting Palestijnse staat

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is 'tevreden' dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties beslist heeft om Palestina het statuut van waarnemend niet-lidstaat toe te kennen. 'De stemming is een belangrijke stap naar de oprichting van een Palestijnse staat, waar België en de internationale gemeenschap vragende partij voor zijn,' zegt de vicepremier donderdagavond in een mededeling.

Reynders waarschuwt echter ook dat de statusverhoging op zich niet voldoende is voor die toekomstige staat. 'Maar België vindt dat een echte doorbraak er pas zal komen als de Palestijnen op het terrein over een toekomstige staat kunnen beschikken met instellingen, overheidspersoneel en middelen voor een goede werking.'

Reynders herhaalt de Belgische voorkeur voor een tweestatenoplossing waar Israël en Palestina 'in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan'. 'Daarbij moet de toekomstige Palestijnse staat democratisch, leefbaar en blijvend zijn. De oplossing met twee staten is de enige uitkomst voor het Israëlisch-Palestijns conflict en alle inspanningen moeten daarop worden gericht.'

De minister van Buitenlandse Zaken betreurt dat de 27 EU-Lidstaten bij de stemming in New York niet tot een gemeenschappelijk standpunt zijn gekomen.

'Met de stemming van vandaag wordt een teken gegeven dat er vaart in het vredesproces moet komen. Een snelle en onvoorwaardelijke hervatting van de onderhandelingen is nodig. Niet morgen, maar vandaag handelen,' besluit de minister.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig