Sebastian Vettel kroonde zich afgelopen weekend tot wereldkampioen Formule 1. Maar wat blijkt uit een filmpje dat plots is opgedoken: dat de Duitser inhaalde onder de gele vlag. Als hij daarvoor de reglementaire straf zou hebben gekregen, zou hem dat waarschijnlijk de wereldtitel hebben gekost. De Spanjaarden zijn alvast boos, want Vettel snoepte de titel zo af van Fernando Alonso.

De controverse ontstond al meteen na de race, maar ontvlamde helemaal toen beelden online werden gezet waarin duidelijk te zien is hoe Vettel Jean-Eric Vergne inhaalt in de vierde ronde terwijl er gele lichtjes op zijn stuur knipperen. Het reglement schrijft in zo'n geval een drive-through voor, maar die kwam er niet. Gevolg: Vettel verloor geen tijd en kon zo genoeg punten sprokkelen om zijn titel veilig te stellen. Nipt, want de Duitser had maar drie punten voorsprong op Alonso.

In Spanje zet het voorval kwaad bloed, want mogelijk werd Fernando Alonso op die manier de WK-titel ontnomen. Ferrari, de stal van Alonso, dient waarschijnlijk geen klacht in. Dat kan nog tot 30 november. Ook de autosportfederatie FIA zou nog kunnen ingrijpen en Vettel alsnog bestraffen.