Tobback neemt geen blad voor de mond in biografie
Tobback stelt zijn boek voor Foto: BELGA

‘Ik ben blij dat ik nog verontwaardigd kan zijn. Als dat niet meer het geval is, stop ik met politiek'. Dat zei Leuvens burgemeester en minister van staat Louis Tobback dinsdag bij de voorstelling van het boek ‘De Wereld volgens Louis Tobback' van journalist Kris Hoflack.

Louis Tobback is ongemeen scherp voor partijgenoot Johan Vande Lanotte en zijn obsessie voor het basketbal. 'Johan is opnieuw minister en dus weet je dat zijn ploeg in het eindklassement weer minstens drie plaatsen zal stijgen.' 

 

Hij geeft ook ongezouten zijn mening over een aantal politieke kopstukken. Zo zijn er volgens hem weinig ministers van Financiën zo bekwaam als Didier Reynders, 'maar hij heeft wetens en willens jarenlang de rijken rijker gemaakt. (....) Hij heeft daarvoor zelfs de administratie van Financiën gecastreerd'. G

Guy Verhofstadt zorgde op zijn hoogtepunt voor een ideologische tegenstelling tussen socialisten en liberalen. 'Het huidig liberalisme van Guy Verhofstadt is bijna een socialisme geworden. Ik herken het niet meer.'

De Wever noemt hij ‘de meest begaafde politicus van zijn generatie', maar ‘daarom nog geen goed bestuurder'. ‘Kiezen voor hem is kiezen voor het avontuur', aldus Tobback. ‘Men loopt achter iemand achter die zelfs niet in staat is om te zeggen wat hij met Brussel gaat doen. Daarover ben ik verontwaardigd.' Ex-premier Leterme is volgens hem dan weer verantwoordelijk voor de achteruitgang van CD&V door de splitsing van BHV naar voor te schuiven.

Sierre en Uplace

Het boek is geen politiek tractaat, geen systematische politieke analyse, vond oud-premier Jean-Luc Dehaene die het boek inleidde.

‘De Wereld volgens Louis Tobback' is een weerslag van de wekelijkse gesprekken die Hoflack gedurende een jaar had met Louis Tobback van midden oktober 2011 tot aan de vooravond van de lokale verkiezingen. Tobback geeft telkens commentaar op de gebeurtenissen van de week - waaronder het busongeval in Sierre -, waarbij hij regelmatig ook terugblikt op het verleden. Daarbij valt het volgens de auteur op dat Tobback zichzelf ook sterk kan relativeren als politicus.

Louis Tobback komt in het boek herhaaldelijk terug op een aantal van zijn stokpaardjes, zoals het winkelcentrum Uplace in Machelen, de archeologische opgravingen op het voormalige Fochplein in Leuven, de betutteling van de Vlaamse regering en administratie die de gemeenten langzaam in een wurggreep krijgen, of de CD&V, die door strategische flaters - van Yves Leterme in het bijzonder - dreigt opgeslokt te worden door de N-VA van Bart De Wever.

Kris Hoflack, De Wereld volgens Louis Tobback, Uitgeverij Van Halewyck, telt 269 pagina's.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig