Maandag raakte bekend dat de bevrijdende roerende voorheffing op auteursrechten met tien procent zal stijgen, van 15 naar 25 procent. ‘De doodsteek voor onze sector', zegt muzikant Frederik Sioen in het Nieuwsblad.

Auteursrechtenvereniging Sabam verstuurde maandag een mail met het nieuws van de stijging. ‘We vernemen uit goede bron dat de regering beslist heeft om de bevrijdende roerende voorheffing op auteursrechten van 15 naar 25 procent te verhogen. Uiteraard vinden we dit slecht nieuws', staat in het bericht te lezen.

Rik Otten, woordvoerder van minister van Financiën Steven Vanackere, bevestigde later de maatregel en benadrukte dat het in de praktijk maar om vijf procent gaat. ‘Artiesten kunnen immers de helft van de roerende voorheffing aftrekken van hun belastingen. Dat blijft gelden.' Het kabinet liet ook weten dat de situatie nog altijd beter is dan voor 2008, toen er personenbelastingen betaald moesten worden op auteursrechten

Storm van protest

De maatregel, die de hele creatieve sector zal treffen, zorgde voor heel wat verontwaardigde reacties. Onder meer de muziekwereld is niet te spreken over de maatregel: ‘We kunnen er bijna beter mee stoppen. Er zou veel meer geld in de staatskas komen als de regering de strijd met de illegale kopieën zou aangaan. Maar neen, men pakt liever de muzikant aan. Nochtans zijn wij dagelijks aan het wroeten om rond te komen', sprak muzikant Frederik Sioen in Het Nieuwsblad.

Ook schrijver Dimitri Verhulst zei dinsdagmorgen op Radio 1 dat hij het jammer vindt dat de regering geld zoekt bij de artiesten. ‘In België moet je al 15.000 boeken per jaar verkopen om rond te komen. Er zijn zeer weinig schrijvers die dat halen, en net die groep wordt zwaarder belast.' 

Maatregel herbekijken

De JournalistenAuteursmaatschappij (JAM), de Vlaamse Vereniging van Journalisten(VVJ) en de Association des Journalistes Professionnels (AJP), protesteren tegen de discriminerende behandeling van auteurs, en vragen de regering om de beslissing te herbekijken.

De Unie van Regisseurs zegt wel te begrijpen dat er maatregelen genomen moeten worden om de begroting in evenwicht te krijgen, 'maar niet op de kap van de kleine artiesten'. 'Waarom niet de kleinste inkomens vrijwaren en het plafond verlagen? Wie meer inkomen kan vergaren zou extra belast kunnen worden op die meerinkomsten, zoals dat met de lonen ook gebeurt', stelt de Unie voor.

Creativiteit broodnodig

Kamerlid en kandidaat-voorzitter van Open VLD Gwendolyn Rutten heeft de regering intussen om meer duidelijkheid gevraagd. 'Dit is een soort belasting op creativiteit, terwijl we die creativiteit net nodig hebben om de economie erbovenop te helpen', zegt ze. Ondernemersorganisatie Unizo treedt haar bij: 'Creatief kapitaal wordt belangrijker dan ooit. We zouden er dus maximaal in moeten investeren, in plaats van creatieven plotsklaps extra te belasten.'

Groen-senatrice Freya Piryns vindt het 'schokkend' dat de regering de verhoging van de belasting op auteursrechten heeft proberen te verbergen. 'De regering moet snel duidelijkheid brengen en alle beslissingen en cijfers transparant communiceren', stelt ze. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig