Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck wil het volgende decennium het aantal parkeerplaatsen bij Brusselse bedrijven verminderen met 20.000 à 25.000, zo maakte ze maandag bekend. Mobiliteitsorganisatie Touring vraagt echter voorrang te geven aan alternatieven voor de autogebruiker. “De discussie over het aantal parkeerplaatsen is bijkomstig.

Wat wij vragen zijn werkbare alternatieven voor de pendelaar, dat is de beste manier om het autoverkeer in de hoofdstad te verminderen”, verklaarde Touring-woordvoerder Danny Smagghe.

Huytebroeck wil het aantal parkeerplaatsen voor ondernemingen verminderen door bij de vernieuwing of verlenging van de milieuvergunning plaatsen toe te wijzen aan buurtbewoners in plaats van aan pendelaars. Volgens Touring zullen bedrijven dus kunnen kiezen: minder parkeerplaatsen of een extra taks van 450 euro per plaats per jaar.

De idee achter de maatregel is om het autoverkeer uit de binnenstad te weren en pendelaars ertoe aan te zetten het openbaar vervoer te gebruiken.

Maar dat is volgens Touring niet de juiste aanpak. “Men kan dit doen, maar pas nadat men alternatieven ter beschikking stelt. Al dertig jaar geleden lanceerden we de vraag voor overstapparkings aan de rand van de stad. Die zijn er nog altijd niet”, zegt Smagghe. Ook slimme verkeerslichten - waardoor de wachttijden met een kwart verminderen - of een telefonisch reservatiesysteem voor (elektrische) fietsen kunnen volgens Touring helpen om de autogebruiker over de streep te trekken. “Als slechts tien procent van de huidige autopendelaars een alternatief vervoermiddel kan gebruiken, zou dit al wat problemen oplossen.”

Smagghe wijst er nog op dat voor heel wat bedrijven de aanleg van parkeerplaatsen vroeger verplicht was om zich in Brussel te mogen vestigen.