25.000 bedrijfsparkeerplaatsen in Brussel weg
Kantoorgebouw in Brussel Foto: geertje de waegeneer

Er zullen de komende vijftien jaar 25.000 parkeerplaatsen van bedrijven moeten verdwijnen in Brussel. Dat heeft Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck maandag gezegd.

Huytebroeck (Ecolo) wil het aantal parkeerplaatsen van bedrijven fors inkrimpen. Op die manier hoopt ze het autoverkeer uit de binnenstad te weren en pendelaars ertoe aan te zetten het openbaar vervoer te nemen.

Tegenstanders vrezen echter dat door de maatregel kantoren uit de hoofdstad zullen wegtrekken. Volgens mobiliteitsorganisatie Touring worden 55.000 van de 225.000 kantoorparkeerplaatsen bedreigd.

Huytebroeck ontkent.

Volgens de minister gaat het eerder om 20.000 tot 25.000 plaatsen, waarvan er 10.000 tot 15.000 zouden worden opengesteld voor het publiek. Volgens haar berekeningen leidt dat tot een daling van de verkeersdruk met 10 procent.

‘De files vormen een bedreiging voor onze economie', verdedigt Huytebroeck haar plan. Ze wijst op een studie van technologiefederatie Agoria die stelt dat 70 procent van de Brusselse bedrijven overweegt te vertrekken wegens de filedruk.

De vaststelling van het aantal ‘overbodige' kantoorplaatsen zou in de loop van de komende vijftien jaar bij de vernieuwing of verlenging van de milieuvergunningen worden gedaan. ( )