Staatssecretaris Philippe Courard (PS) wil het systeem van uitkeringen aan personen met een handicap grondig hervormen. Een eerste voorstel moet begin 2013 op tafel liggen.

Eind 2011 kregen in ons land 314.701 mensen een uitkering voor personen met een handicap, een cijfer dat constant in stijgende lijn zit. Staatssecretaris Courard (PS) liet eerder al weten dat hij het uitkeringssysteem wil herbekijken. Het huidige systeem is immers verouderd, te omslachtig en voldoet niet meer aan de behoeften van de gehandicapten zelf, motiveert Courard.

Enkele weken geleden lanceerde de staatssecretaris een oproep aan de sector om suggesties en bedenkingen aan te reiken. Hij kreeg 272 bijdragen in de bus, die geanalyseerd en samengevat werden. Een bundel met resultaten ging maandag opnieuw de deur uit richting de sector. Het zestig bladzijden tellende document zal als basis dienen voor de denkoefening die in de hervorming moet uitmonden.

Volgens het kabinet-Courard sloegen de belangrijkste reflecties onder meer op de aard van het systeem zelf, de hoogte van de uitkering, de administratieve toegangsvoorwaarden en procedure, en de evaluatie van de handicap. De staatssecretaris liet nog weten dat sommige bemerkingen van de sector ‘vrij innovatief' waren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig