Kinderen gedood bij bombardement in Syrië
Foto: EPA

In Syrië zijn tien kinderen omgekomen nadat een gevechtsvliegtuig een clusterbom op een speelplaats had gegooid. Dat zeggen Syrische activisten.

Een bombardement door gevechtsvliegtuigen van het Syrische regeringsleger op een dorp vlak buiten Damascus heeft aan ten minste tien kinderen het leven gekost, zo zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Geen van de omgekomen kinderen zou ouder zijn dan 15 jaar.

Volgens Abu Kassem, een inwoner van het dorp, hebben de gevechtsvliegtuigen clusterbommen gedropt, die tot 200 kleine bommetjes kunnen verspreiden. Een video die een rij kleine, niet-ontplofte bommen toont, lijkt dat te bevestigen. Het gebruik van clusterbommen is zeer omstreden, omdat de kans op burgerslachtoffers zeer groot is.

Het dorp Deir al-Asafir ligt niet ver van enkele buitenwijken van de Syrische hoofdstad waar de afgelopen maanden felle strijd is geleverd. De gevechtsvliegers sloegen toe op een moment dat veel kinderen buiten op straat aan het spelen waren. Volgens Kassem waren er geen rebellen aanwezig in het dorp.

Dam veroverd

Het Observatorium meldde ook nog dat Syrische rebellen maandag een belangrijke waterkrachtcentrale veroverd hebben in de Eufraat. De Tishrin-dam, in het noorden van Syrië, viel na enkele dagen van felle gevechten in handen van de rebellen. Volgens het Observatorium voorziet de dam diverse gebieden in Syrië van stroom.

De rebellen hebben de afgelopen tijd enkele strategische overwinningen behaald. Zondag nog hielden de rebellen korte tijd een helikopterbasis in de buurt van Damascus bezet. Ze vernielden twee helikopters en wisten een tank te bemachtigen, maar trokken zich later terug uit vrees voor een aanval van de luchtmacht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in