Christo gaat grootste piramide ter wereld bouwen
Zo zal de ‘Mastaba' er moeten gaan uitzien. Foto: Wolfgang Volz
Christo, de Bulgaarse kunstenaar die al eens een gebouw inpakt, heeft een nieuw ambitieus plan uit de doeken gedaan. Hij wil de grootste piramide ter wereld bouwen. Zijn ‘Mastaba' zal worden opgebouwd met 410.000 olievaten en zal meer dan 150 meter hoog zijn. Kostprijs van het project: ruim 260 miljoen euro.

Christo heeft al een locatie voor zijn ‘Mastaba' gevonden. Hij kreeg de toestemming van de koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten om zijn kunstwerk op 100 kilometer van hoofdstad Abu Dhabi op te bouwen. Volgens sjeik Hamdan bin Zayed al-Nahyan, de oudere broer van de kroonprins, zal de constructie veel toeristen naar de oliestaat lokken.

De ‘Mastaba' zal echter niet van vandaag op morgen af zijn. Zelfs met honderden werknemers zal de bouw zo'n 2,5 jaar in beslag nemen. Christo, die nooit sponsoring van buitenaf aanvaardt, zal daarvoor diep in de buidel moeten tasten. Alles samen zou het kunstwerk hem zo'n 260 miljoen euro kosten, een enorme som geld waar hij aan hoopt te raken door een deel van zijn vroegere kunstwerken te verkopen.

Als Christo zijn ambitieuze plan echter realiseert, schrijft hij twee ‘records' op zijn naam. Niet alleen heeft hij dan de grootste piramide ter wereld ( de piramide van Gizeh is ‘maar' 147 meter hoog, red. ) gebouwd, maar zal hij ook het duurste kunstwerk ooit gemaakt hebben.